“Слуга народу” підготувала кілька пакетів законопроектів для боротьби з корупцією.

Про це в інтерв’ю “Цензор” розповіла експертка партії з антикорупційної політики Галина Янченко.

Перший має “навести порядок у Верховній Раді”. Ідеться про відповідальність за депутатські прогули, кнопкодавство (“сподіваюся, що буде технічна можливість”), зняття депутатської недоторканності і зміни до регламенту Ради.

Другий напрямок “вирішення проблем, створених попередниками”. Ідеться про зміни Кримінально-процесуального кодексу в частині “правок Лозового” (за “правками Лозового” слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи, наприклад, щодо встановлення причин смерті. Раніше експертизу проводили за рішенням слідчого). Також сюди входить питання підсудності Вищого антикорупційного суду.

“Якщо не звузити їхню підсудність до того, як це і планувалося з самого початку тобто Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи, які переважно є у підслідності НАБУ і САП то невеличкий орган на 38 суддів, які працюють у трійках, буде завалений справами. Отже, не буде швидкого розгляду”.

Також Янченко назвала “питанням” повернення відповідальності за незаконне збагачення, утім не уточнила що саме буде з цією статтею Кримінального кодексу.

“Слуга народу” готується перезапускати НАЗК (“законопроект уже фактично готовий, а може вже й готовий, цим займається Офіс президента”), щодо перезавантаження НАБУ і САП триває дискусія.

Голова САП Назар Холодницький сподівається, що наявність монобільшості в Раді дозволить знизити до нуля політичну корупцію.