Президент Володимир Зеленський призначив головою Служби зовнішньої розвідки генерал-лейтенанта 50-річного Владислава Бухарєва.

Він працював на керівних посадах у Державній податковій адміністрації. 2014-го став першим заступником голови Служби безпеки України, начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

До Верховної Ради обирався як мажоритарник на Сумщині. Є членом фракції “Батьківщина”. Нагороджений медаллю ФСБ “­За бойову співдружність”.

“Я брав участь у проведенні міжнародної операції, в якій зупиняли перекидання великої партії наркотиків із країн Латинської Америки в Європу. У ній були задіяні представники спецслужб різних країн, у тому числі зі США, Росії, Європи, Нікарагуа. Ліквідували низку наркокомбінатів, розкрили та задокументували засоби доставки та приховування наркотиків, вилучили сотні кілограмів кокаїну”, пише Бухарєв 2014 року у “Фейсбуку”.

Він організовував концерти студії “Квартал 95” у своєму депутатському окрузі. Його дружина Олена 2013-го провела у столичній гімназії захід до річниці співака Володимира Висоцького за участі “кварталівців”. Їхня донька Юлія опублікувала спільні фото із Зеленським.

Подружжя декларує 13 млн 310 тис. на рахунках у банку. Гроші зберігають у доларах і євро. Дружина має квартиру в окупованому Криму. У Київській області будинок на 701 кв. м і кілька ділянок сумарно на 3 тис. кв. м. Її зарплата у ­столичній Слов’янській гімназії становить 91 тис. грн на рік. Юлія Бухарєва з 2018-го володіє 219 “квадратами” в Києві й апартаментами в Київській області.

 У Зеленського коротка лава запасних, із якої можна вибирати, говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

 Це чергова людина, яку він знає особисто з концертної діяльності. Вони знайомі родинами, є довіра. Тому для президента не має значення, що Бухарєв не займався питаннями військової розвідки й нічого в цьому не тямить. Бойовий офіцер, який був на фронті і працював у СБУ це добре. Але розвідка це специфічна робота. Її не можна навчитися по книжках. Треба пройти школу. Знання, що має приносити ця служба, для керівництва країни безцінні. Особливо в умовах війни. Справжніх фахівців зовнішньої розвідки в нас майже не залишилося.

Нагорода від ФСБ нічого не означає. Керівники військових відомств до кожного свята обмінюються такими медалями. Це усталена практика. У кожного працівника СБУ чи військового на керівних посадах вони є. Так само нагороди від СБУ мають більшість керівників ГРУ та ФСБ.

Скоріш за все, президент не знав про неї. Виявилося, у Зеленського і його команди серйозні проблеми з піаром і поясненням власних дій.