Україна має провести розслідування, чому відповідні державні установи не гарантували безпеку громадян і допустили виліт українського літака, фактично, у зону бойових дій в Ірані.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив троєкратний голова Комітету з питань розвідки при Президентові України, колишній керівник воєнної розвідки, перший заступник Секретаря РНБО, екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко.

Він наголосив, що найбільшою проблемою української влади став сам факт вильоту літака в небезпечну зону.

«Насторожує ціла низка некомпетентностей наших урядових установ в цій ситуації. Поки весь світ очікував на початок Третьої світової війни, більшість наших високопосадовців виїхала з країни. Чому після вбивства генерала Сулеймані, коли відповідь Ірану була очікуваною, українська розвідка та РНБО не дали рекомендацій призупинити польоти над цією країною? Треба провести розслідування дій усіх урядових установ, які мали забезпечувати безпеку громадян України. Ми повинні убезпечити наші літаки, аби вони більше ніколи не потрапляли в такі ситуації. Інакше ці трагедії будуть повторюватись», – наголосив Ігор Смешко.

«Літак вилетів фактично в зону можливих бойових дій, тоді, коли була інформація і всі розвідувальні служби Заходу очікували, що буде відповідний удар з боку Ірану. У відкритих ЗМІ, всі провідні політичні аналітики світу спрогнозували це. Тоді, чому не відбулось превентивного закриття повітряного простору з боку уряду, наприклад по технічним причинам. Чи були відповідні дії уряду?  Адже повинен бути цілодобовий моніторинг, для чого і  був створений комітет з питань розвідки при Президентові Україні, куди повинна цілодобово поступати інформація від Військової та Зовнішньої розвідки, а також Прикордонної служби України.

Фактично, Комітет є центром, куди сходиться вся внутрішня і зовнішня розвідувальна інформація. І в реальному масштабі часу потрібно інформувати відповідні урядові установи про можливу загрозу, як громадянам України за кордоном, так і нашим бортам. Чи працював цей механізм? Якщо ні, то треба негайно його налаштовувати, а у разі, якщо не будуть зроблені відповідні висновки, в тому числі кадрові, це може повторитися ще раз і значно гірше», – підкреслив Ігор Смешко.

Нагадаємо, Іран визнав, що 8 січня 2020 року збив український літак МАУ. Загинули всі 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.

Читайте також:

В авіакатастрофі в Ірані загинули громадяни 7 країн та 11 українців: імена загиблих

Іран оприлюднив попередні висновки про причини падіння українського літака

Ігор Смешко: «Невиконання Будапештського меморандуму – загроза подальшому ядерному роззброєнню в світі»