Єдиним справжнім міжнародним правовим документом, який здатен врегулювати ситуацію, що склалася у зв’язку з агресією Росії проти України, є Будапештський меморандум.

Якщо він не буде виконаний, процес ядерного роззброєння в світі зупиниться, адже жодна ядерна країна не повірить більше міжнародним гарантіям після прецеденту з Україною. Можна навіть сказати, що Договір про нерозповсюдження ядерної зброї в цьому випадку може вмерти як міжнародний документ, що заохочує країни, які ще не мають ядерної зброї, до стриманості у її розробці.

Про це заявив лідер партії «Сила і Честь», колишній тричі голова Комітету з питань розвідки при Президентові України, керівник воєнної розвідки, ексголова Служби безпеки України і перший військовий аташе України в США (1992-1996 рр.), надзвичайний і повноважний посол України Ігор Смешко на конференції, що була присвячена 25-річчю підписання Будапештського меморандума. Ця конференція відбулась 5-6 грудня 2019 року в Школі державного управління ім. Дж. Кеннеді при Гарвардському університеті в Бостоні, США.

«Україна, відмовившись від свого ядерного арсеналу, зробила для безпеки Сполучених Штатів Америки більше, ніж будь-яка інша країна світу за всю історію їх існування. Нагадаю, що на той час 176 стратегічних балістичних ракет, розташованих на території України, були спрямовані на США. Вони могли потенційно знищити найпотужнішу державу світу. Тому єдиним справжнім міжнародним правовим документом, який врегулює ситуацію, що сьогодні склалася у зв’язку з російською агресією, є Будапештський меморандум, підписаний в 1994 році Україною, США, Росією та Великою Британією», – відзначив Ігор Смешко перед аудиторією, де були присутні колишні вищі високопосадовці США, які безпосередньо приймали участь в ядерному роззброєнні України.

За його словами, Україна в свій час зробила величезний крок назустріч миру та світовій безпеці, який не має претендентів в історії людства, а інші підписанти меморандуму своїх зобов’язань не виконали.

«Якщо зараз не повернутися до Будапештського меморандуму та не здійснити конкретні дії щодо його виконання, жодна країна з ядерним озброєнням (наприклад, Північна Корея чи Іран) більше ніколи не повірить жодним міжнародним документам та гарантіям безпеки в обмін на відмову від ядерної зброї. Адже в них завжди буде перед очима прецедент України, коли пообіцяли, але нічого не зробили», – переконаний лідер партії «Сила і Честь».

Він також нагадав, що Україна має право вимагати компенсацій від держав-підписантів Будапештського меморандуму. За його словами, згідно Віденської конвенції стосовно права міжнародних договорів від 1968 року, будь-яка держава, що надає певну послугу чи виконує зобов’язання перед іншими державами, має право на компенсацію.

За оцінками воєнної розвідки України, щорічне заощадження від заходів по компенсації ядерної загрози США і Європі з території України становило близько 20 млрд. доларів (15 млрд. – від Сполучених Штатів, 5 млрд. – від Європи).

«Проте, сьогодні Україна не вимагає компенсації коштами, а прагне лише прямого виконання державами-гарантами своїх зобов’язань згідно Будапештського меморандуму по гарантуванню її територіальної цілісності і незалежності, а також по незастосуванню по відношенню до неї не тільки військової сили, але й економічного і політичного тиску», – заявив Ігор Смешко.

Читайте також:

Ігор Смешко: Технологія виробництва «Мотор Січі» – власність народу України і не може бути відчужена

Опитування показало скорочення розриву між Кличком, Смешко і Пальчевським на виборах мера

Смешко впевнений у перемозі своєї партії на виборах в Раду

Популярні новини зараз

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала ракетні удари по Київській телевежі та ТЕЦ

У Києві відкрили незвичну скульптуру на честь загиблого воїна-добровольця

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще