Про це на своїй сторінці у Facebook написав депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий, інформує Хрещатик.News

«Чому дерева біля мого будинку не поливають?”

Я дуже часто зустрічаю такі питання під моїми дописами. Багато киян стурбовані тим, що насадження у столиці засихають при відсутності достатнього поливу. При цьому вони не розуміють, куди їм потрібно звертатись, щоб покращити догляд за деревами», – повідомив Костянтин Яловий.

Догляд за деревами здійснюється згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, в яких, зокрема, зазначені відповідальні за їх утримання.

«Проведу короткий екскурс в Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України.

Збереженням дерев та доглядом за ними займаються балансоутримувачі та власники ділянок.Балансоутримувачі – уповноважені державними та місцевими органами влади підприємства чи організації, які відповідають за зелені насадження на підпорядкованих їм територіях. У столиці, це, в першу чергу, КО «Київзеленбуд» та його районні підрозділи, якщо йдеться про території зелених зон загального користування: парків, скверів, тощо.

Якщо говоримо про дерева на прибудинкових територіях, то відповідальним за їх збереження є обслуговуюче підприємство. Тобто, це керуюча компанія з обслуговування житлового фонду або ОСББ. Зелені насадження, які ростуть біля громадських будівель – ТРЦ, шкіл, стадіонів, тощо, доглядаються власниками цих будівель», – пояснив Костянтин Яловий.

У правилах також наявні рекомендації щодо правильного поливу різних дерев в залежності від погодних умов.

«У Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України визначені основні вимоги щодо поливу дерев:

  • він має забезпечувати постійну оптимальну вологість коренезаселеного шару ґрунту до глибини 60-70 сантиметрів;
  • за сухої погоди молоді дерева потрібно поливати через 3-5 днів, старші дерева – кожні 7-10 днів;
  • якщо довго немає дощу, необхідно проводити освіжаюче поливання крон, щоб змити з них осілі частинки пилу. Обмивання крон здійснюють 4-5 разів у листяних порід та 8-10 у хвойних протягом вегетаційного періоду (триває приблизно з березня по жовтень)», – роз’яснив Костянтин Яловий.

Депутат також підкреслив, що якщо ці вимоги не виконуються, то слід звертатись до підприємств, які уповноважені утримувати зелені насадження.

«Якщо ці правила не виконуються і дерева сохнуть, то вам необхідно звертатись до підприємства, яке займається утриманням зелених насаджень. Як вже писав, це не тільки «Київзеленбуд», а також і ЖЕКи чи власники ділянок», – зазначив Костянтин Яловий.

Нагадаємо, у Дніпровському районі Києва з’явиться парк «Микільська Слобідка».

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Популярні новини зараз

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

У Броварах сьогодні надійшло повідомлення про нібито замінування навчальних закладів

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Показати ще

Читайте також:

В Києві облаштують п’ять нових скверів у Дніпровському районі

8,5 мільйонів рослин вирощують за один сезон у київських теплицях

У Києві створять 10 зелених зон: найбільше в Голосіївському районі