В Україні закінчуються гроші на допомогу безробітним. Тому Кабінет міністрів планує перерозподіл коштів: з Коронавірусного фонду – до Фонду соціального страхування, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Страна.

На 2020 рік витрати Фонду соціального страхування були затверджені в розмірі близько 11 млрд гривень плюс з фонду по COVID-19 додали понад 4,2 млрд. Але гроші вже закінчуються.

За станом на 1 жовтня одержувачів допомоги з безробіття в Україні – 365 тисяч чоловік, що на 40 тисяч більше, ніж прогнозувалося. При цьому кількість отримувачів менше, ніж, скажімо, у вересні (було 396 тисяч).

Але претендентів на допомогу на 68% більше, ніж минулого року. А знайти їм роботу, і відповідно припинити виплати, практично нереально. Тому що вакансій дуже мало – зараз на кожне робоче місце претендує понад п’ять осіб.

Станом на 5 жовтня з Фонду з безробіття профінансовано 12,4 млрд гривень. Тобто на рахунках залишається трохи більше 2,5 млрд грн. Цього вистачить на жовтень і частково на листопад, а далі платити буде нічим.

Де взяти 4,1 млрд?

За підрахунками Мінекономіки, щоб платити допомогу по безробіттю вчасно, Фонду до кінця року потрібно не менше 4,1 млрд гривень. Тому пропонується перерозподілити з Коронавірусние фонду ще майже 1,6 млрд.

Також пропонується додати 280 млн на виплати по частковому безробіттю (для людей, які знаходяться у відпустках за власний рахунок, та ін.).

З початку року за цим видом виплат до Фонду подано понад 222 тисяч заяв, з них близько 195 тисяч – від фізосіб-підприємців.

Станом на 1 жовтня профінансовано близько 2,4 млрд гривень, і на рахунках Фонду за цією програмою залишилося всього близько 300 тисяч. Гроші повністю закінчаться вже в цьому місяці, а платити далі треба.

Провал надходжень

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін каже, що дефіцит коштів по Фонду намітився вже давно. Причому навіть незрозуміло, чи вистачить запитаних коштів для його покриття.

Адже крім того що йде зростання потреб у фінансуванні через карантин і кризи в економіці, спостерігаються також недонадходження коштів до Фонду з безробіття. Провал йде за рахунок мінуса по ЄСВ. З липня плани з надходжень до Фонду не виконуються. Так, в липні був зафіксований мінус 16,2 млн, в серпні – рекордні 109,2 млн, в серпні – 12,8 млн.

“Щоб вийти в нуль на поточний рік, Фонду не вистачає 3-4 млрд гривень. Тому 1,6 млрд, які пропонується виділити з Коронавірусного фонду, повністю проблему не вирішать, і до цієї теми ще напевно доведеться повернутися”, – говорить Шубін.

Крім того, суму в 1,6 млрд додаткового фінансування порахували з розрахунку, що карантин в Україні закінчиться 31 жовтня. Але епідемія зараз набирає обертів. Тому не виключено, що претендентів на допомогу найближчим часом стане ще більше.

Популярні новини зараз

У Києві відкрили Офіс реєстру збитків, завданих агресією рф

У Києві відкрили незвичну скульптуру на честь загиблого воїна-добровольця

Віддав життя за Україну — на фронті загинув військовий із Київщини Сергій Зінченко

Максим Кріппа та казино "Вулкан". Як партнер російського олігарха скуповує українські ЗМІ

Показати ще

Може не чіпати коронавірусний фонд?

Питання – з яких статей коронавірусного фонду знімуть гроші, щоб додати до Фонду з безробіття.

Кошти в розмірі 66 млрд вже розподілені, і по ряду статей практично повністю освоєні. Але є і невитрачені кошти – близько 38 млрд.

На закупівлю апаратів ШВЛ взагалі поки нічого не витратили, на доплати медикам взяли трохи більше 10% і т.д. Але знімати фінансування з медичних статей в розпал епідемії – як мінімум дивно.

Логічно було б перерозподілити гроші з доріг, на які заплановано рекордне фінансування (з Коронавірусного фонду – 35 млрд). Чи піде на це уряд, стане зрозуміло наступного тижня.

Нагадаємо, Держава таки закупить апарати ШВЛ з коронавірусного фонду. Вперше

Читайте також:

Коронавірусний фонд закатали в асфальт: киянин розповів про лікування COVID в держлікарнях

На що насправді потратили гроші: в Уряді вирішили перевірити використання коштів Фонду COVID-19