За словами Генсека НАТО Єнса Столтенберга, Кремль використовуватиме зимовий період у якості зброї проти України. Тому слід готуватись до нових масованих ракетних атак армії РФ по енергетичній інфраструктурі.

Про це пише ONLINE.UA.

“Президент Путін намагається зруйнувати енергетичну й газову інфраструктури та зупинити надання базових послуг українцям. Чинячи так на початку зими, він демонструє, що хоче використати зиму як зброю проти України. Це жахливо, й ми повинні бути готовими до подальших атак”, — зазначив Столтенберг.

За його словами, через це країни НАТО посилюють підтримку України.

“Союзники надають сучасні системи протиповітряної оборони та інші системи, які можуть реагувати на загрози, які становлять різні типи дронів, керованих та балістичних ракет. Я очікую, що одним із меседжів зустрічі глав МЗС країн НАТО у Бухаресті буде потреба подальшого нарощування поставок як протиповітряних систем, так і запасних частин, навчання та боєприпасів до різноманітних систем протиповітряної оборони, оскільки нам треба допомогти Україні захиститися від такого жахливого типу війни”, — наголосив генсек Північно-Атлантичного Альянсу.

Зі свого боку аналітики з Інституту вивчення війни зазначають, що окупаційна армія РФ готується до нової хвилі масованих ракетних атак по Україні вже найближчим часом. Однак такі дії агресора спрямовані тільки на продовження останніх темпів обстрілів, а не на їхню екскалацію.

Аналітики нагадали попередження президена Володимира Зеленського, зроблене у його відеозверненні від 27 листопада щодо нових атак.

У ISW також навели заяву речниці Оперативного командування “Південь” Наталії Гуменюк про те, що 28 листопада у Чорному морі заступив на бойове чергування додатковий російський ракетоносій, що є ще одним доказом підготовки до відновлення хвилі масованих ракетних ударів протягом наступного тижня.

“Однак через продовження деградації ракетного арсеналу РФ у ході попередніх ударів цілком ймовірно, що Росія прагне підтримувати, а не ескалувати темпи обстрілів”, — наголошують аналітики ISW.