Як повідомили в пресслужбі Національного бюро, внаслідок незаконних дій ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, держбюджет недоотримав 30,5 млн грн. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news.

«19 червня 2020 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП та оперативного супроводу ГУ КЗЕ СБ України повідомили ексміністру інфраструктури України про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн. Дії екстоппосадовця кваліфіковано за ч.2 ст.211 Кримінального кодексу України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»)», – йдеться в повідомленні.

Як встановили слідчі, у грудні 2017 року Омелян відповідним наказом зменшив усі портові збори (крім маякового) на 20%.

«Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр», – пояснили в відомстві.

Зазначається, що мінфін виступало проти зменшення усіх портових зборів, неодноразово інформувавши Омеляна, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет.

«У підсумку, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою.

Згодом, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети», – зазначили в пресслужбі НАБУ.

Володимир Омелян на своїй сторінці у Фейсбуці підтвердив вручення йому підозри та наголосив, що зниження тарифу призвело до покращення показників у морської галузі.

«Минулої п’ятниці мене було запрошено до НАБУ дати додаткові покази у кримінальному провадженні щодо зниженням Урядом України портових тарифів і зборів на 20% у 2018 році. Нагадаю, що зниження тарифу здійснювалося для збільшення товаро/вантажопотоку. Завдяки цьому зниженню морська галузь продемонструвала у 2018-19 рр ріст більше, аніж на 20%, і росте досі, незважаючи на кризу!», – написав Омелян.

Нагадаємо,  ДБР провело обшуки у колишнього міністра інфраструктури Омеляна

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Популярні новини зараз

Автобус впав у прірву на Київщині – є загиблі, на місці ДТП працює поліція

Ректора КНУ ім. Т.Шевченка підозрюють у розкраданні коштів — створено петицію з вимогою звільнити та притягнути до відповідальності

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

У Києві звільнять директора Льодового стадіону, який замовив тендер на ₴308 млн

Показати ще

Викрадення та вбивство журналіста: ДБР щодо обшуків у Омеляна (відео)

Із таким підходом скоро реформаторів у в`язниці шукатимемо – Омелян