Потенційного Міністра оборони від команди Зеленського і кандидата в народні депутати за списком “Слуги народу”, звинуватили в корупції при проведенні тендерних процедур і закупівель в армії. Про це пише “ДС” у статті “До списку “Слуги народу” проник екс-заступник міністра оборони – фігурант гучних скандалів” з посиланням на керівника групи “Інформаційний опір” Дмитра Тимчука.

“У списку кандидатів у депутати від “Слуги народу” прохання звернути увагу на Юрія Гусєва (№41). Цей екс-заступник міністра оборони (2014-2016 рр), згідно з кількома інсайдерами, розглядається на пост нового глави Міноборони. Він – у прохідній частині списку партії “позасистемних нових осіб”. Не будемо згадувати діяльність Гусєва в сумнозвісному Держагентстві з інвестицій Каськіва часів Януковича. Зараз – про питання, які виникли до Гусєва під час перебування його заступником міністра оборони після Майдану”, – написав Тимчук.

Він нагадав, що одне з таких питань парламентський Комітет нацбезпеки і оборони ВР розглядав навесні 2015-го.

“Йшлося про завищення ціни при закупівлі палива для армії – плюс 6 тис. грн до ринкової ціни на тонну. Всього переплата склала 130 млн грн. Гусєв в розслідуванні Комітету ВР фігурував як організатор тендера. Схему тоді вдалося прикрити. Правда, справа, порушена правоохоронцями, нічим не закінчилося”, – констатував нардеп.

Ще одним корупційним фактом в діяльності Гусєва Тимчук назвав питання, пов’язане із закупівлею житла для військовослужбовців.

“У 2015-му МО з держбюджету виділили на закупівлю квартир для військових 1,14 млрд грн. За ці гроші планувалося придбати дві тисячі квартир. Однак з невідомих причин було закуплено лише 75 квартир на 119 млн грн. Програма (при наявності коштів!) була зірвана, про долю решти суми невідомо. Намагалися втрутитися правоохоронці, але знову – без результату”, – зазначив керівник “ІС”.

Він підкреслив, що озвучені корупційні звинувачення – “не остаточний список питань до Гусєва”. “Але навіть коментарі за зазначеними фрагментами з його боку або з боку керівництва “Слуги народу” вельми полегшили б розуміння, про які “нові особистості” йдеться. Не кажучи вже про те, що ці “нові обличчя” передбачаються на вищу посаду в армії”, – резюмував Дмитро Тимчук.

Ще раніше народний депутат Тетяна Чорновол у своєму розслідуванні описала корупційну схему, в якій тендерний комітет МО, який контролював Юрій Гусєв, у першому кварталі 2015-го закупив для армії бензин А-80, по суті у ДП “Укргазвидобування”, однак через мережу посередників. Таким чином Міноборони “переплатило” 80 млн грн.

“Я особисто не сумніваюся, що за схемами, які зганьбили “волонтерський десант”, стояв саме Юрій Гусєв”, – підкреслила Тетяна Чорновол.