Після того, як вранці у вівторок, 16 серпня, на складі у селищі Майське біля міста Джанкой в анексованому Росією Криму розпочалася детонація боєприпасів, з п’ятикілометрової зони біля складу евакуювали близько двох тисяч людей.

Про це повідомляє російська державна агенція “РИА Новости”, на яку посилається Deutsche Welle.

Також російські ЗМІ повідомиляють, що у самому Джанкої зайнялася трансформаторна підстанція.

За твердженнями окупаційної влади півострова, через вибухи постраждали двоє цивільних, їхньому життю нічого не загрожує. Міністерство оборони Росії заявило, що детонація боєприпасів в місці тимчасового зберігання почалася через “займання”.

Відразу після вибухів на місце пригоди виїхав голова окупаційної влади Криму Аксьонов. Він повідомив, що евакуйовані люди будуть розміщені у школах в найближчих населених пунктах.

Також він заявив про скорочення маршруту поїздів з РФ до Криму – вони зупинятимуться під Феодосією, далі півостровом людей везтимуть автобусами.

Станом на 10:24 за київським часом детонація боєприпасів продовжувалася, повідомив у Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. “Можете уявити собі, якої потужності склад боєприпасів було закладено російськими окупантами у фермах колишнього тваринницького комплексу села Майське”, – написав він.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк назвав вибухи під Джанкоєм “демілітаризацією”. “Окупований російськими бойовиками Крим – це про вибухи складів і зростання смертельної небезпеки для загарбників і злодіїв. Демілітаризація в дії”, – написав він у Twitter.