12 березня 2020 року усі навчальні заклади України пішли на карантин і пізнали всі “принади” дистанційного навчання. І хоча цього навчального року навчання таки розпочнеться, проте не для всіх.

У МОЗ сподіваються, що загальноукраїнського карантину вдасться уникнути, саме для цього країна була поділена на зони: зелену, жовту, помаранчеву та червону. Заборона на навчальний процес діє, якщо місту чи району буде наданий статус червоної зони.

З 31 серпня на два тижні до червоної зони потрапляють: Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Городенківський, Косівський і Тисменицький райони Івано-Франківської області, Біляївка та Ізмаїл Одеської області, Дубно, Острог, Костопільський та Радивилівський райони Рівненської області, Бережани, Чортків, Бережанський район Тернопільської області, Чернівці, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський та Новоселицький райони Чернівецької області. Відповідно, у цих регіонах, з 1 по 14 вересня усі школи будуть знаходитися на дистанційному навчанні.

У регіонах зеленої, жовтої та помаранчевої зони 1 вересня традиційно розпочнеться новий навчальний рік. Але МОН висуває низку таких вимог, до яких більшість вчителів ставляться дуже скептично.

Вимог цих багато і вони складні у реалізації. Зокрема серед них є такі:

  • вхід до навчального закладу та пересування по школі на перервах дозволено тільки у захисній масці (виключення діє лише для учнів 1-4 класів), а учень, що забув маску вдома до навчання не допускається;
  • температурний скринінг дітей та викладачів під час входу до школи, які повинні потрапити до школи у різний час та різними входами;
  • у “помаранчевій зоні” вчителі мають викладати, використовуючи захисний щиток;
  • адміністрація школи має розробити маршрут та скласти розклад таким чином, щоб уникнути великого скупчення школярів. Наприклад, молодша школа приходить на 8:30, середня та старша — на 8:45.
  • у класі може знаходитися не більше 20 учнів;
  • потрібно забезпечити заклад окремими контейнерами з кришками для використаних масок та рукавичок;
  • обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів) у закритих приміщеннях, крім необхідних для функціонування закладів;
  • відкрити запасні виходи та розвести переміщення дітей різних вікових груп;
  • зробити розмітку на підлозі, щоб контролювати дотримання соціальної дистанції;
  • мінімізувати пересування учнів між класами, закріпивши за кожним класом окремий кабінет;
  • провітрювати класну кімнату після кожного уроку не менше 10 хвилин.
  • переходити на змішану форму навчання (наприклад, в один день навчається одна половина класу, в наступний — інша, або один тиждень паралель шостих класів, а другий тиждень — паралель сьомих класів.
  • за можливості проводити заняття на відкритому повітрі.

Також МОН рекомендує перевести на дистанційну форму навчання школярів, котрі знаходяться в групі ризику: діти з хронічними легеневими хворобами, аутоімунними захворюваннями, хворі на цукровий діабет.

Фото: пресслужба МОЗ

Думка вчителів та директорів шкіл

Вчителі до висунутих рекомендацій ставляться дуже скептично, а адміністрація мізкує над тим, як під час перерви забезпечити соціальну дистанцію у школі, де навчається, наприклад, близько 2000 дітей.

Наприклад в одному з сіл в Одеській області прислухалися до порад МОН та поділили класи молодшої школи на 2 групи — по 15-20 осіб кожна. Перша половина класу приходитиме на 8:00, друга — на 11, але уроки будуть не звичайні 45 хвилин, а усього 20. Як за 20 хвилин пояснити дітям увесь матеріал, як витримати додаткові навантаження?… Вчителів турбує безліч питань.

Є школи, у яких фізично неможливо дотримуватися рекомендацій МОЗ через велику кількість дітей, які й так вчаться у дві зміни, а також через брак кабінетів.

Викладачка історії у столичній школі скаржиться, що не знає, чи зможе провести 6 уроків у щітку, якщо столиця опиниться в помаранчевій зоні. “Не забувайте, що вчитель упродовж уроку весь час говорить. Фізично неможливо весь час вести урок в масці, цих вимог просто ніхто не зможе дотримуватися”.

Фото: пресслужба МОЗ

Деякі школи взагалі ігнорують дані рекомендації, та змушують вчитися у звичному режимі дітей, які знаходяться в групі ризику та мають перебувати під час карантину на дистанційному навчанні. “У доньки цукровий діабет, на моє питання про дистанційне навчання відповіли, що виключень немає і всі навчаються у звичному режимі. Як тепер мені бути, не знаю”, – скаржиться пані Наталя, мама десятирічною Софією, що вчиться в одній із харківських шкіл.

Вчителі з острахом чекають на 1 вересня. Воно відбудеться пройде без звичних святкових лінійок, із зайвими обмеженнями і в надскладних умовах, але вони дуже скучили за дітьми та роботою в колективі.

загалом вчителі бояться коментувати ситуацію, адже самі не до кінця розуміють, як буде організований навчальний процес на практиці, а не на папері. Але все частіше в коридорах можна почути про те, що “школа тільки до жовтня”.

Популярні новини зараз

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

На Київщині вела роботу наша ППО - КОВА

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Інформація про те, що жорсткий карантин повернеться в Україну в жовті лунає все частіше, звісно, поки що це лише плітки, але ж хтось їх таки розповсюджує.

Нагадаємо, Степанов пояснив, скільки масок потрібно школяру на день.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал   – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Як заробляти гроші з повітря? Візьміть майстер-клас від БТІ

COVID-19: історія одного тендера, або Як влада «підтримує» вітчизняного виробника

Шахрайство на сайтах з пошуку роботи, або як не стати жертвою ловів на азарт