12 жовтня 1960 року під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН філіппінського делегата, котрий піддав критиці політику СРСР у Східній Європі, радянський лідер Микита Хрущов взяв у руки свою туфлю і криками перервав його промову.

Ця екцентрична витівка Хрущова викликала бурю емоцій в залі, і головуючий на засіданні ірландець Фредерік Боланд зламав молоток, заспокоюючи дипломатів і політиків, покликаних приймати розсудливі рішення щодо долі людства.

Не секрет, що Хрущов був нестриманою людиною і багато разів дозволяв собі недипломатичні і непристойні жарти та вчинки, не рахуючись навіть з дипломатичним етикетом.

Наїзд на СРСР

На 15-й сесії Генасамблеї ООН обговорювали незалежність зразу 17 африканських країн. Під час обговорення внесеної Радянським Союзом декларації про надання незалежності країнам Африки, представник Філіппін Лоренцо Сумулонг закликав СРСР дати свободу також і поневоленим народам Східної Європи.

Сумулонг порівняв СРСР з концтабором і нагадав про потоплене у крові повстання в Угорщині.

Слухаючи синхронний переклад, Хрущов, що сидів на своєму місці в залі засідань, став лютувати — він почав розмахувати своєю туфлею, яка лежала перед ним на столику.

За найімовірнішою версією туфля злетіла з ноги Хрущова, коли той ішов до свого місця, і він із-за огрядності не зміг її вчасно одягнути. Хрущов махав руками і кричав, стукаючи руками по підставці для документів, називаючи представника Філіппін «підлабузником, прихвоснем і холуєм американського імперіалізму».

Спогади Громико

Міністр закордонних справ СРСР тих років Андрій Громико згадував:

“Хрущов нагнувся, зняв з ноги черевик і став з силою стукати ним по столу, за яким сидів. А так як перед ним ніяких паперів не було, то звук від удару черевика по дереву виходив грунтовний і розносився по всьому залу.

Це був унікальний випадок в історії ООН. Треба віддати належне британському прем’єру Макміллану. Він не зупинився, а продовжував зачитувати свою заготовлену заздалегідь мова, вдаючи, що нічого особливого не сталося.

А в цей час зал Генеральної Асамблеї завмер, спостерігаючи за цією надзвичайно оригінальною і напруженою сценою.

Радянська і американська охорона відразу утворили кільце навколо радянської делегації. Праворуч від Хрущова сидів я, зліва – постійний представник СРСР при ООН В. А. Зорін. Сиділи спокійно і, звичайно, не аплодували”.

Популярні новини зараз

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Відома психоаналітик та дружина військовослужбовця 47-ї бригади ЗСУ Федора Кубасова прагне залишити його без помешкання

Дворівнева розв’язка на перетині вулиць Богатирська і Полярна — КМВА затвердила реконструкцію вартістю ₴1,98 млрд

Показати ще

Стукання туфлею – фейк?

Деякі кажуть, що стук туфлею – фейк. Кажуть, що немає документальних свідчень цього, як і нема ніяких підтверджень версії про те, що Хрущов навмисно поставив свою туфлю близько до потилиці представника іспанської делегації, що сиділа попереду, і з якою відбулась кілька словесних перепалок.

Отримавши нарешті слово для репліки, Микита Хрущов закликав «поховати колоніальне рабство чим глибше, тим краще».

Інцидент з «черевиком Хрущова» став одним із багатьох курйозів, пов’язаних з діяльністю Микити Хрущова, поряд із «Кузькіною матір’ю», «жопою Аденауера» і «проклятими педерастами».

За матеріалами сайтів Цей день в історії, Вікіпедія, 24канал 

Нагадаємо, 5 жовтня в історії: Хрущов почав боротьбу з бродячими циганами

Читайте також:

Перший у колишньому СРСР: швидкісному трамваю столиці виповнився 41 рік (відео)

Процес розпаду СРСР незакінчений і загрожує територіальній цілісності України – Карижський