Збройні Сили України просунулися на Запорізькому напрямку та, ймовірно, в деяких місцях прорвали першу лінію оборони росіян.

Як йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), українські війська здійснили локальні наземні атаки та досягли обмежених тактичних успіхів у західній частині Донецької та східній частині Запорізької областей 4 червня, пише “Главред”.

Геолокаційні кадри показують, що механізовані українські сили просувалися обмежено на північний схід від Рівнополя. Російські військові блогери стверджували, що українські сили наступали в напрямку Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки) і Макар’ївки (в межах 4 км на південний захід від Великої Новосілки) і захопили Новодарівку (14 км на південний захід від Великої Новосілки) і Нескучне (2 км на південний захід від Великої Новосілки).

Деякі російські “воєнкори” стверджували, що українські війська прорвали першу лінію російської оборони і просунулися в цьому районі від 500 метрів до 3 кілометрів.

Російські війська також ймовірно втратили свої позиції в Левадному (18 км на південний захід від Великої Новосілки), хоча незрозуміло, чи сталося це недавно чи давно.

На кадрах, опублікованих 2 червня, видно, як артилерійські підрозділи української артилерійської бригади ведуть вогонь по російських позиціях поблизу Старомоєрського, приблизно в 7 км на південь і 7 км на південний схід від Нескучного і Рівнополя відповідно.

Деякі військові блогери також стверджували, що українські війська здійснили обмежені контратаки поблизу Малої Токмачки (28 км на південний схід від Гуляйполя), і що російські сили здійснили авіаудари проти атакуючих українських сил поблизу Гуляйполя.

Російські “воєнкори” стверджували, що російський добровольчий батальйон “Схід” і частини 5-ї загальновійськової армії (СВО) успішно оборонялися від подальшого наступу українців. Російські джерела здебільшого стверджували, що українські локалізовані контратаки були розвідувальними операціями.

Українські війська продовжували обстріли прифронтових і тилових районів півдня України. Російські джерела стверджували, що 3 червня російська ППО перехопила українські ракети, націлені на Бердянськ і Мелітополь.

Російські джерела також стверджували, що 4 червня українські війська завдали додаткових ударів у Запорізькій області: поблизу Мелітополя, на північний схід від Мелітополя в районі Чернігівки та поблизу лінії фронту поблизу Вербового та родів.