Служба безпеки Україна спільно з Офісом Генерального прокурора задокументувала надання державним та комерційним структурам фіктивних послуг з утилізації небезпечних відходів із виведенням коштів у «тінь». Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу СБУ.

Правоохоронці встановили, що організатори злочинної схему уклали договори, зокрема зі структурними підрозділами держпідприємств та комунальними структурами у Києві та Одесі, які за специфікою виробляють небезпечні відходи.

Не маючи необхідних потужностей для утилізації небезпечних відходів, шахраї сфальсифікували фінансово-господарську документацію та вивозили значну кількість небезпечних відходів на звичайні сміттєзвалища побутових відходів без відповідної переробки.

«Задокументовано, що низка підприємств, які брали участь у фіктивному підприємництві, також планували вивозити небезпечні відходи приватних лікувальних установ, у тому числі медичних матеріалів СОVID-19», – йдеться в повідомленні.

Слідчими встановлено, що організатори оборудки спільно з посадовцями державних та комунальних підприємств для переведення у готівку мільйонних сум користувались послугами «конвертаційного центру».

Зазначається, що щорічний обсяг проведених операцій з утилізації становив понад 200 мільйонів гривень. Зароблені гроші зловмисники розподіляли між собою.

«У Києві та Одесі правоохоронці провели обшуки в офісних і виробничих приміщеннях, помешканнях фігурантів та представників «конвертцентру». У ході слідчих дій вилучено: документи фіктивної фінансово-господарської діяльності залучених підприємств, печатки, кліше директорів, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та готівку», – повідомили в пресслужбі СБУ.

Крім того, підтверджено зв’язок шахраїв із замовниками «конвертаційних» послуг та їх фіктивними товариствами, задіяними у протиправних фінансових оборудках.

Наразі тривають слідчі дії у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.
«Наразі тривають оперативно-слідчі заходи спрямовані на розкриття протиправної схеми, встановлення причетних осіб та місць незаконного скидання небезпечних відходів для їх локалізації, а також визначення збитків завданих державі і навколишньому природному середовищу», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, НАБУ підозрює у шахрайстві експосадовців зовнішньої розвідки

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Засудили киянина, який вантажівками вивозив сміття зі Львова та скидав під Києвом

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Екскерівника заводу Маяк викрито на оборудці з майном Укроборонпрому