У вересні ціни в України поповзли вгору. Експерти прогнозують, що у наступні три місяці інфляція прискориться вдвічі, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Громадське.

Газ і хліб

Зростання ціни на газ на світових ринках, на думку керівника аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексія Блінова, у найближчі місяці стане одним з основних чинників прискорення інфляції. Адже підвищуватиметься вартість, зокрема, виробництва і транспортування продовольчих товарів.

Крім того, аграрії цього року отримали значно менші врожаї, порівнюючи з торішніми рекордами. Уже у вересні це спричинило зростання цін на деякі важливі продовольчі товари в споживчому кошику. Так, за останні два тижні більш ніж на 10% зросла роздрібна ціна на цукор.

Також у міжнародних портах піднялися ціни на зерно, подорожчала соняшникова олія. І в найближчі місяці цю тенденцію повною мірою відчують і роздрібні споживачі.

Нагадаємо, що Всеукраїнська організація пекарів уже заявила, що хліб подорожчає. Адже борошно, цукор та олія — основні складові хлібобулочних виробів.

Яйця і м’ясо

Яйця та м’ясо птиці також прибавлять у вартості, починаючи з жовтня. Подорожчання зумовлене зростанням цін на комбікорми та пшеницю. Через це на виробництвах скорочують поголів’я птиці. І, за прогнозами Спілки птахівників України, невдовзі ціни на яйця в середньому зростуть на 5 гривень, до 23-25 грн за десяток.

Експерти очікують, що через сукупність цих факторів інфляція за результатами 2020 року сягне позначки 4,7%. Подібну динаміку прогнозують і в Нацбанку України.

Услід за мінімалкою

Інфляційний тренд, розпочатий у вересні цього року, триватиме до кінця першого кварталу 2021 року, переконані експерти.

«Цьому сприятимуть подальше відновлення споживчого попиту (після карантинних обмежень), зростання цін на сирі продукти харчування та світових цін на енергоносії, — каже Богдан Барась, аналітик Dragon Capital. — А також збільшення витрат виробників унаслідок різкого підвищення мінімальної заробітної плати на 20% з січня 2021 року».

У Мінекономрозвитку підтверджують, що основним фактором, який підганятиме інфляцію наступного року, будуть саме дії Кабміну та Нацбанку — тобто насичення економіки грошима. Як через підвищення мінімальної зарплати, так і через збільшення грошової маси в обігу. Простіше кажучи, Мінфін друкуватиме облігації, які викуповуватиме НБУ, друкуючи нові гроші.

На думку експертів, імовірно, що уряд спробує підвищити адміністративно регульовані тарифи, збори, ренту та акцизи.

Таким чином, за оцінками аналітиків, уже в першому кварталі 2021 року інфляція сягне 7%. І цим проб’є діапазон у 4-6%, закладений Нацбанком. Це стане першим випадком помітного прискорення інфляції за останні три роки.

Водночас поки що немає економічних підстав для повернення інфляції до двозначного рівня, який спостерігався упродовж 2014-2017 років.

Популярні новини зараз

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Державну частку столичного ТРЦ "Ocean Plaza" виставлять на аукціон за понад ₴1,65 млрд

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Нагадаємо, Київ потрапив до топ-списку міст світу зі стрімким зростанням цін на житло

Читайте також:

Чому хліб в Україні подорожчає мінімум на 10-15% до кінця 2020 року

Київхліб закрили на карантин: у пекарні спалах коронавірусу