Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП) прогнозує подорожчання хліба і хлібобулочних виробів до кінця цього року на 10-15%, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Інтерфакс-Україна.

Насамперед до подорожчання хліба призведе зростання вартості пшениці та продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба і хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні майже на 20% з початку 2020 року і зростання мінімальної заробітної плати, рівень якої регулює уряд.

“Загалом за таких умов є всі передумови говорити про підвищення цін на 15-20%. Проте ми проводили неодноразові наради з пекарним бізнесом, і у нас є розуміння, що вище, ніж на 10-15%, ціни не зростуть. Як мінімум, ми точно можемо говорити про найпопулярніші соціальні сорти хліба, оскільки підприємства розуміють соціальну складову цього бізнесу”, – заявив віце-президент ВАП Юрій Дученко.

За його словами, з початку року вартість пшениці (50% собівартості хліба) зросла на 40% і лише за вересень – на 25%. Крім того, суттєво підвищилися ціни на цукор (для цього, на думку Дученка, немає економічного обґрунтування), на соняшникову олію, логістичні послуги, енергоносії.

Компанії також суттєво наростили витрати на запобіжні заходи, пов’язані з COVID-19.

Нагадаємо, Київхліб закрили на карантин: у пекарні спалах коронавірусу

Читайте також:

У Києві втричі виріс попит на хліб: як діють обмеження

У Києві втричі виріс попит на хліб: як діють обмеження