Заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук опублікував у Facebook президентський законопроект про накладення штрафів на нардепів-кнопкодавів.

Документ називається – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України”.

Депутатів пропонується за кнопкодавство карати штрафом від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 50-85 тис. грн.

Апарату Верховної Ради доручать слідкувати за голосуванням депутатів та виявляти кнопкодавів.

3 вересня Верховна Рада направила до Конституційного суду інший законопроект президента про припинення повноважень нардепів за кнопкодавство і відсутність на засіданнях парламенту та комітетів без поважної причини.

За документом Зеленський пропонував нові підстави дострокового припинення повноважень нардепа – “встановлення судом факту неособистого голосування”.

11 вересня двоє народних депутатів від “Слуги народу” голосували за колег. Олена Копанчук тисла кнопку сусіда під час голосування за законопроект про будівельні норми щодо удосконалення нормування у будівництві. Сергій Литвиненко кнопкодавив за включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до Конституції щодо уповноважених ВР і його направлення до Конституційного суду.