Кількість людей, які користуються приватним автотранспортом у Києві продовжує збільшуватися, натомість популярність громадського транспорту падає, про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Торік через епідемію коронавірусу та карантинні заходи пасажиропотік київського метрополітену зменшився на 56%. За рік підземкою скористалися 279,4 мільйона пасажирів, що майже на 216 мільйонів менше, ніж у 2019 році. Цього ж року після запровадження нокдауну щоденна кількість пасажирів метро зменшилася з 1,5 мільйона до 900 тисяч», – йдеться у повідомленні

Костянтин Яловий додав, що в той же час, за даними Центру організації дорожнього руху, у 2020 році середня інтенсивність руху на ключових напрямках київської дорожньої мережі порівняно з 2019 роком виросла на 4,8%. Найбільший ріст автомобільного трафіку зафіксували на Броварському проспекті: 26,4% в напрямку в’їзду до міста і 16,8% – на виїзді зі столиці. У протилежному кінці міста, на проспекті Перемоги, 102/104 трафік виріс на 2,5%. Збільшення інтенсивності руху також помітили в центральній частині Києва.

«Збільшення трафіку в свою чергу призвело до підвищення рівня забруднення повітря. Протягом минулого року Київ кілька разів потрапляв на перші позиції рейтингу міст світу за якістю повітря і забруднення атмосфери IQ Air», – нагадав Яловий.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, забруднення повітря є одною з основних причин смертності від неінфекційних хвороб і підвищує ризик ішемічної хвороби серця, інсульту, хронічної обструктивної хвороби легень та раку легень. До того ж фахівці ВООЗ стверджують, що велика кількість забруднюючих речовин у повітрі безпосередньо впливає на тяжкість перебігу коронавірусу та підвищує можливість летальних випадків.

«Забруднення повітря, в тому числі у наслідок збільшення автомобільного трафіку, – реальна загроза. Але стимул частіше користуватися громадським транспортом у автомобілістів з’явиться лише тоді, коли це буде по-справжньому зручно і безпечно. Тому приєднуюся до фахівців ВООЗ, які закликають уряди країн з високим рівнем забруднення повітря терміново втрутитися для поліпшення ситуації. Для збереження здоров’я і життів киян це не менш важливо, ніж боротьба з епідемією» – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.