Українцям можуть заборонити переїжджати або змінювати місце проживання у разі запуску на території України або в окремих місцевостях воєнного стану.

Про це пише “Главред”.

Заборони або обмеження здійснюються військовим командуванням, а також органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Правила не застосовуватиметься до ситуацій, коли місце перебування або проживання одночасно буде змінюватися на реєстрацію в тих місцевостях, де воєнний стан не впроваджено. Таку постанову було прийнято під час засідання Кабміну у середу, 29 грудня.

Як повідомляє Укрінформ, уряд затвердив Порядок встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування або проживання осіб на території, де діє режим воєнного стану.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що постанову створено для того, щоб визначити, яким чином військове командування і можливі військові адміністрації будуть заборонятимуть обмежуватимуть вибір місця проживання осіб, які живуть на території, де діє воєнний стан.

“Проект постанови розроблено з метою визначення механізму реалізації заходів щодо встановлення військовим командуванням разом з військовими адміністраціями (у разі їх утворення) заборони або обмеження на вибір місця проживання (перебування) осіб на території, на якій діє воєнний стан”, – наголошується в документі.

Крім того, уточнюється, що ці заходи можуть діяти на підставі положень Конституції України, законів про правовий режим воєнного стану, свободи пересування і вибору місця проживання, надання публічних послуг про реєстрацію місця проживання, указі президента та інших нормативно-правових актів.