Наталія Заболотна може очолити в новому уряді Міністерство гуманітарної політики.

Про це повідомляє телеграм-канал “Думай Те” , опублікувавши список ймовірного складу Кабінету міністрів, який готується очолити Олексій Гончарук.

Наталія Заболотна відомий культурний менеджер. Під її керівництвом у 2009 році розпочав роботу Мистецький Арсенал. Вона була ініціатором великих проектів, що перетворили Арсенал на найпопулярнішу культурну інституцію країни – зокрема, бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, Великий скульптурний салон, “Книжковий Арсенал”.

У 2019 році “Книжковий Арсенал”, створений Заболотної, був визнаний кращим літературним фестивалем у світі на Лондонському книжковому ярмарку.

Заболотна залишила Арсенал у 2016 році в результаті конфлікту з президентом Порошенком. В інтерв’ю вона називала репресіями кампанію, що почалася проти неї, і пояснювала її тим, що подала до Верховної Ради законопроект про фінансування гуманітарної сфери за рахунок відрахувань з ігрового бізнесу і акцизного збору на тютюн і алкоголь. Однак минула влада зустріла законопроект з агресією.

З 2017 року Заболотна керує Фондом гуманітарного розвитку України, а в серпні 2019-го очолила Офіс культурних інновацій.

Вона є засновником міжнародного економічно-гуманітарного форуму Ukrainian ID, який з 2018 року щорічно проходить у Каневі і який в пресі називають “українським Давосом” .

Міністерство гуманітарної політики буде новим урядовим відомством, створеним замість міністерств культури, інформаційної політики, молоді та спорту.

Разом із Заболотною, за повідомленням “Думай Те”, до Кабміну можуть бути призначені Олег Устенко на посаду голови Мінекономіки, Владислав Криклій на посаду міністра інфраструктури.

Устенко відомий економіст, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера. Отримав магістерський ступінь у Гарвардському університеті, є старшим радником Ділової ради США-Україна.

Криклій автор реформ сервісних центрів МВС, став депутатом Верховної Ради за списком “Слуги народу”.

Нагадаємо, формування Кабінету міністрів стане одним з перших завдань депутатів Верховної Ради нового скликання, які сьогодні прийняли присягу. За останніми даними, голосування за Кабмін може відбутися 30 серпня.