З 5 квітня до закінчення терміну дії воєнного стану в Україну дозволено ввозити іноземні автомобілі без сплати мита, акцизу та ПДВ. Наразі воєнний стан діє до 25 квітня, проте може бути продовжений і після цієї дати.
Пільгові правила не поширюються на автомобілі, які були вироблені в країні-агресорі або ввозяться з її території. На практиці це означає, що при ввезенні машини з Росії чи Криму мито доведеться заплатити. Білорусь офіційно не має статусу країни-агресора.
Якщо ви встигли ввезти в країну свого нового чотириколісного друга під час воєнного стану, то надалі нічого доплачувати не доведеться. Однак його у будь-якому разі потрібно зареєструвати, що обійдеться у дві-три тисячі гривень, а також заплатити за номер.
Експерти прогнозують, що цей захід призведе до здешевлення більшості «євроблях» в Україні – проте не всіх. Якщо говорити про автомобілі 2009-2013 років випуску, то найбільше подешевшає Volkswagen Jetta – на 2200 доларів. Також стануть дешевшими Renault Megane, Volkswagen Golf, Hyundai Sonata та Opel Zafira – щоправда, останній всього на 100 доларів. А ось Volkswagen Passat, Skoda Octavia, Opel Astra, Ford Focus та Renault Sceniс, навпаки, подорожчають: перші два – на 1 100 доларів, а останній – лише на 400.
З новішими машинами ситуація інша. Подешевшають вони майже всі, за рідкісними винятками. Так, ціна на Skoda Octavia зросте на 1 900 доларів, а на Renault Megane – на 2 400.
Нагадуємо, що нові правила діятимуть лише до скасування воєнного стану.