Представники Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та Міністерства охорони здоров’я під час пресбрифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповіли, як зміниться робота служб екстреної допомоги після підписання контрактів із НСЗУ. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Українського кризового медіа-центру.

“Сьогодні від нас отримають пропозиції про підписання контрактів 24 обласних центри надання екстреної медичної допомоги та міста Києва. Що для центру екстреної медичної допомоги означає контракт із НСЗУ? По-перше – це більше грошей. НСЗУ цого року збільшує фінансування “екстренки” на майже 800 мільйонів гривень. Загалом, із 1 квітня, за 9 місяців НСЗУ спрямує на оплату екстреної допомоги близько 4,7 млрд грн.

По-друге – буде єдиний тариф. Раніше тариф на “екстренку” встановлювала місцева влада, він був усюди різний, і це не дуже добре. Зараз же цей тариф єдиний, обрахований на одну особу. Це кошти, які потраплять від НСЗУ на рахунок закладу. Обсяг цих грошей – це добуток зареєстрованого на цій території населення і встановленого тарифу”, – розповіла т.в.о. голови Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан.

На брифінгу наголосили, що екстрена медична допомога залишається повністю безкоштовною і буде надаватися незалежно від того, чи людина має підписану декларацію.

“Зараз, на жаль, дуже широко поширюється міф, що екстрена медична допомога для пацієнтів може бути платною. Я хочу наголосити: екстрена медична допомога буде надаватися будь-якій людині, незалежно від того, чи є в цієї людини декларація, чи немає. Тобто, якщо ви викличете швидку, і у вас такий стан, який потребує цього виклику, то у вас точно не будуть запитувати, є декларація, чи немає. Для цього виду допомоги це не має значення, вам нададуть її у будь-якому випадку”, – повідомила Тетяна Бойко, директорка департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України.

Посадовці нагадали, що номер виклику швидкої не зміниться, як і раніше треба телефонувати “103”, але тепер центри екстреної медичної допомоги будуть під’єднані до єдиної системи “Централь 103” – спеціальна аналітична система, яка покращить швидкість і точність реагування.

“Наприклад, якщо у людини стався інфаркт, швидка буде везти такого пацієнта в лікарню, яка має контракт із НСЗУ, і в якій точно зможуть надати допомогу. Приміром, зробити коронографію і стентування. Тому що до цього, за попередніми маршрутами, з такими діагнозами, як інфаркт чи інсульт, на жаль, дуже часто людину везли туди, де їй не могли надати допомогу”, – розповіла Тетяна Бойко.

Також у МОЗ нагадали, що викликати “швидку” потрібно виключно у серйозних випадках.

“Є стани в яких дійсно потрібен виклик швидкої допомоги. Наприклад, біль у грудях, анафілактичний шок, передчасні пологи, чи пологи… Але якщо у вас підвищена температура до 39 градусів і ви ще не починали її збивати, це ще не привід викликати “швидку” – можливо, у цей час десь є людина, яка постраждала у ДТП, або з інфарктом, яка потребує її більше. Тому варто ставитися відповідально до цього. У ситуаціях, які не є екстреними, варто користуватися послугами вашого сімейного лікаря”, – зазначила Тетяна Бойко.

Хрещатик.news вже досліджував, що характерно для другого етапу медреформи, і виживе чи помре медицина в Україні під час другого етапу змін.

Читайте також:

За неправдивий виклик поліції, швидкої або аварійки загрожує штраф до 10 000

Швидка, поліція, пожежники: в Україні запрацює єдиний номер для екстрених служб

Популярні новини зараз

Суд зняв електронний браслет з підозрюваного у розпалюванні релігійної ворожнечі митрополита УПЦ (МП) Павла

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

У столиці показали автоматизований магазин без людей

У Броварах сьогодні надійшло повідомлення про нібито замінування навчальних закладів

Показати ще

В березні Київ отримає швидкі тести на коронавірус: МОЗ