29 березня МОЗ України, нарешті, затвердило нові алгоритми організації протиепідемічних заходів та медичної допомоги в осередках інфікування COVID-19. Таку заяву зробив під час брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я, Головний державний санітарний лікар України, Віктор Ляшко. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу МОЗ.

«Від сьогодні, 29 березня, Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги у випадку коронавірусної інфекції. МОЗ України оновив алгоритми організації протиепідемічних заходів та медичної допомоги в осередках інфікування.

Оновлені стандарти узгоджуються з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я та є адаптованими до потреб системи охорони здоров’я України.

Зокрема, документами зафіксовано алгоритми виявлення коронавірусної хвороби, стандарти роботи фахівців екстреної медичної допомоги, епідеміологів, правила використання засобів індивідуального захисту, правила догляду за хворими на COVID-19 у домашніх умовах, критерії для госпіталізації пацієнтів з тяжкими і середньої тяжкості випадками. Також затверджено клінічний маршрут пацієнта», – йдеться в повідомленні.

Так, за новим алгоритмом надання медичної допомоги, наразі медичний працівник, який виявив людину із симптомами, відповідними до COVID-19, має діяти за таким алгоритмом:

▪зареєструвати випадок та проінформувати медзаклад для подальшого клінічного дослідження пацієнта;
▪у двогодинний строк проінформувати про підозру на захворювання лабораторний центр МОЗ України;
▪якщо пацієнт потрапляє у цілодобовий стаціонар, там проводиться забір необхідних матеріалів для аналізів, які має бути відправлено в лабораторію.

За новими стандартами, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати в домашніх умовах.

Зазначається, що проведення тестів рекомендовано робити у тих випадках, коли у хворого симптоми підозри на пневмонію, або ті, що відповідають коронавірусній інфекції.

«Лабораторні тестування проводяться у разі, якщо симптоми пацієнта відповідають коронавірусній хворобі, або для пацієнтів з підозрою на пневмонію. Первинний тест на коронавірус має бути підтверджено другим тестом ПЛР», – йдеться в повідомленні.

Також за новими стандартами, медики мають відстежувати тих, хто мав контакти із хворими на коронавірус, а також самих медпрацівників, які контактували із хворими на COVID-19.

«Медичні працівники первинної ланки допомоги також мають вести моніторинг осіб, які мали контакт з хворими на COVID-19. Крім цього, посилюється моніторинг самих медпрацівників, які мали контакт з хворими на коронавірус. Моніторинг здійснюється протягом 2 тижнів після останнього контакту й у разі виявлення респіраторного захворювання до медпрацівника вживають заходів як щодо особи з визначеним випадком COVID-19», – повідомили у МОЗ.

Нагадаємо, на ранок 30 березня, в Україні діагностовано 480 хворих на COVID-19, в Києві захворіли 102 людини.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Популярні новини зараз

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

Внаслідок обстрілу Академії імені Бойчука було знищено мистецькі роботи за 80 років

У Солом'янському районі уточнили, що падіння уламків ракет відбулось не на багатоповерхівку, а у приватний сектор

Показати ще

Читайте також:

В МОЗ пояснили, хто частіше хворіє на коронавірус в Україні (відео)

МОЗ отримав з Держрезерву 10 млн масок та 69 апаратів штучної вентиляції легень