Через юридичну колізію і карантин випускників цього року можуть забрати до армії ще до того, як вони встигнуть вступити до ВНЗ. Про це повідомляє Хрещатик.News.

Через карантин вступна кампанія стартує лише з 1 серпня. З 13 по 22 ВНЗ прийматимуть документи, а зараховані до вишів абітурієнти будуть лише в вересні цього року. Проте призовна кампанія, яка теж була перенесена через карантин, має завершитися до 31 липня. І 18-річних хлопчиків викликають до військкоматів вже зараз. Це офіційно дозволяє указ, підписаний президентом Зеленським.

І хоча існує розпорядження Кабміну, що призивати до армії 18-19-річних хлопчаків можуть лише за їх бажанням, в законі і Указі про це немає ні слова, а військкомати посилаються на саме на них як головніші.

Випускники стали масово скаржитися до міністерства освіти через відмову військкоматів надати їм відстрочку до вересня. З цього приводу МОН вже направило листа до Міноборони.

“Враховуючи особливості проведення вступної та призовної кампаній 2020 року, які зумовлені запровадженням карантину, що призвело до перенесення термінів проведення вступної кампанії на серпень місяць, Міністерство освіти і науки звертається з клопотанням про надання відстрочки від весняного призову випускникам закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти 2020 року, а також про прийняття рішення
щодо призову зазначених осіб уже під час осіннього призову, у разі якщо вони не продовжать своє навчання”, – йдеться у листі.

МОН також зазначає, що неординарна ситуація зі вступною кампанією-2020, яка проходить паралельно з призовом до армії, викликає суспільний резонанс і “створює корупційні ризики, оскільки призвела до можливості прийняття різних рішень на місцях щодо однакової категорії осіб”.

Проте офіційної відповіді від Міноборони ще немає. І замість студентського квитка випускники можуть отримати військовий.

Нагадаємо,  попри продовження карантину в Києві розпочали призов до армії.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

МОН запустило гарячу лінію щодо вступу у виші

Закон про продаж землі може призвести до соціального вибуху: Ігор Смешко