Ухвалений парламентом з порушенням Конституції України законопроєкт №2178-10 про продаж землі матиме фатальні наслідки для мільйонів українців, нашої економіки, сільського господарства, чинної влади й української державності. Так вважає лідер партії “Сила і Честь”, колишній керівник воєнної розвідки, перший заступник Секретаря РНБО, ексголова СБУ, генерал-полковник Ігор Смешко, повідомляє Хрещатик.News.

За словами лідера партії “Сила і Честь”, результатом торгівлі землею в умовах кризи і пандемії, не доведеної до кінця реформи місцевого самоврядування, зруйнованої правоохоронної системи, неподоланої корупції державного апарату можуть стати масштабні оборудки і земельні спекуляції, а також руйнування АПК і гостра радикалізація суспільства. Йдеться в першу чергу про людей, які зрозуміють, що їх ошукали.

Ухвалення цього, по суті, антиконституційного закону, це – тест на наявність в Верховній Раді дійсної демократичної опозиції, яка у законний спосіб має оскаржити його в Конституційному суді України.

Влада, яка не отримала перед ухваленням цього доленосного для України закону експертну оцінку Конституційного суду щодо його відповідності Головному закону, а також не врахувала кращий світовий досвід і уроки історії, свій крок зробила. Наступний крок – за демократичною опозицією, якщо вона є в парламенті.

Одна справа заявляти про свою прихильність до демократії, а інша – захищати її. Демократія – це неухильне виконання Конституції, законів і прозорих правових процедур, а не виконання побажань іноземних посольств, урядів, чи фінансових інституцій, які за законність в нашій країні і будівництво демократії в ній не відповідають. Вони захищають, у першу чергу, власні національні та міжнародні корпоративні інтереси.

Фото: Ігор Смешко/ facebook

«Ухвалення Верховною  Радою законопроекту №2178-10 про продаж землі є не просто помилкою політиків, які віддали за це свої голоси, – зазначає колишній керівник воєнної розвідки, ексголова СБУ генерал-полковник Ігор Смешко. – Вони проявили короткозорість і невміння передбачати наслідки від стратегічних рішень, які приймають. Фактично, вони провалили тест на компетентність і право називатися політиками. За їх, в кращому випадку, професійну невідповідність тепер будуть розплачуватися наступні покоління українців”.

За словами лідера партії “Сила і Честь”, влада в пошуках швидких грошей для «латання дірок» вирішила фактично задарма, в умовах безпрецедентної економічної кризи і пандемії, розпочати процес продажу української землі.

Замість того, щоб стимулювати створення сімейних фермерських господарств, як основи відродження українського села з його багатовіковими культурними, національними традиціями. Та запропонувати, наприклад, закон “Про заходи, щодо організації фермерських господарств на орних землях, як однієї зі складових відродження національної культури України”. Що є постійною турботою урядів провідних європейських країн.

“Аби не порушувати ст. 13 та 14 Конституції України, в законі необхідно передбачити створення національного земельного банку та надати право власникам земельних паїв в односторонньому порядку розривати договори оренди, які вони раніше вже уклали і, за їх бажанням, продавати свої земельні ділянки (паї) цьому державному банку. Старим орендарям надати право першої опції на укладання нових угод з земельним банком. Але вже під контролем держави, як це є у всіх цивілізованих країнах світу, за терміном та умовами експлуатації найдорожчого, що є у будь-якого народу, – його землі, – наголошує Ігор Смешко. – Будь-кому з українців, хто живе, або бажає жити в сільській місцевості, надати можливість брати в оренду земельні ділянки та надавати довгострокові кредити для потреб сільського виробництва за пільговими відсотковими ставками”.

За словами Ігоря Смешка, в умовах загального розвалу економіки концентрація землі в руках великих власників може спровокувати також нестачу продовольства і його подальшу дорожнечу.

«Після того, як закон вступить в силу, ми матимемо масштабні земельні спекуляції, з якими наша правоохоронна системи не впорається. Від неї програють в першу чергу, дрібні і середні землевласники, в тому числі – фермери, а виграють ділки, для яких земля – це спосіб нажити нові гігантські статки.

Фермери та сімейні господарства не отримають від держави гроші на купівлю земельних ділянок, не матимуть доступу до сезонних кредитів, не кажучи вже про послуги з банківського гарантування їх оплати.

Тобто вони будуть приречені на накопичення заборгованостей і втрату прав на земельні володіння. Таким чином, ця земельна реформа спричинить знищення фермерства й дрібного господарювання», – вважає лідер політичної партії «Сила і Честь».

Популярні новини зараз

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

На станції столичного метро померла людина

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

Також політик прогнозує Україні долю сировинного сільськогосподарського придатку в разі реалізації цього земельного закону.

«Не треба тішити себе ілюзіями, що після того, як земельні ресурси України сконцентруються в руках кількох кінцевих власників, у нас настане процвітання сільського господарства. Навпаки, буде нещадна експлуатація земельних потужностей, а наше сільське господарство працюватиме на експорт сировини, що остаточно знищить АПК.

Великі транснаціональні корпорації переформатують аграрний устрій на моновиробництво, в тому числі – технічних культур, а скасування агрохімічної паспортизації земель призведе до їх зараження, як це сталося в Аргентині, де забруднення сільськогосподарської землі і водних ресурсів зросло у сотні разів», – наголошує Ігор Смешко.

«Ні для кого не секрет, що переважна більшість громадян України не підтримують дозвіл на продаж землі. Скоро, коли ціна за гектар впаде до мінімуму, а гроші, отримані від покупця, знеціняться, люди зрозуміють як цинічно їх ошукали. І, безперечно, відреагують радикальним чином. Не треба забувати, що земля в нашій країні завжди була об’єктом найзапекліших конфліктів та, навіть, воєн. На жаль, влада власними руками випускає цього «джина» з пляшки, не лише підриваючи власну легітимність, але й руйнуючи самі підвалини державності», – зазначає Ігор Смешко.

Політична партія «Сила і Честь» закликає усіх небайдужих патріотично налаштованих українців до опору псевдореформі. Для цього треба використати усі законні засоби, в тому числі оскарження результатів неправомірного голосування в Конституційному суді.

“Врешті-решт, кожен депутат, який натиснув кнопку «за», нестиме персональну відповідальність перед законом”, – повідомив Ігор Смешко.

Нагадаємо, Ігор Смешко застерігав українців, що голосування за продаж землі в умовах пандемії та світової кризи – це злочин.

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Ігор Смешко: Треба провести розслідування дій усіх урядових установ, що допустили виліт нашого літака в небезпечну зону над Тегераном

Ігор Смешко: Технологія виробництва «Мотор Січі» – власність народу України і не може бути відчужена

Депутати прийняли закон про ринок землі: що це означає