Під час ракетної атаки вночі ворог вдарив по Одещині щонайменше 5-ма видами ракет всіх видів базування: "Калібри", "Онікси", Х-22 та Іскандер-К, а також застосував балістичні Іскандер-М.

"Силами протиповітряної оборони значну частину ракет було знищено", - інформує оперативне командування "Південь"

Решта – завдали руйнувань портовій інфраструктурі, щонайменше 6 житловим, в тому числі багатоквартирним будинкам.

Понівечено десятки автівок, у багатьох будівлях міста пошкоджені фасади і дахи, вибиті вікна.

На одній з центральних площ Одеси влучанням російської ракети понівечено собор УПЦ мп. Постраждали 2 пам’ятки архітектури.

На ранок — 1 загиблий (чол. 1974 р.н.), 22 осіб травмовані, серед них 4 дітей (11, 12 років та двоє 17-ти річних), 1 врятовано з-під завалів. 11 дорослих та 3 дітей - госпіталізовано, інші - лікуються амбулаторно.

росіяни зруйнували головний храм Одеси - Свято-Преображенський собор

Собор належить до Української православної церкви (московського патріархату), розташований в історичному центрі Одеси та перебуває під захистом ЮНЕСКО.

"російська ракета влучила прямо у центральний вівтар, внаслідок чого частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення нижньої частини собору", - йдеться у першій заяві УПЦ.

Популярні новини зараз

Вбивство підлітка в столичному фунікулері — не відпускали додому, підозрюваний перебуває в СІЗО

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще

Собор звели у XVIII столітті, але зруйнували за радянської влади. Вже після розпаду СРСР в 2000-х роках собор відбудували заново, а освячував його в 2010 році особисто голова російської православної церкви патріарх кирило.

Собор вважається головним храмом Одеської єпархії УПЦ, яку очолює митрополит Агафангел - у минулому один з найбільш лояльних москві єпископів УПЦ. російська православна церква досі вважає УПЦ своєю частиною, про що у москві 19 липня заявив патріарх кирило.