Проєкт Генерального плану столиці, презентований Інститутом Генплану, стане предметом громадських слухань та обговорень. Пропозиції, корективи та зауваження громадськості будуть враховані до ухвалення основного містобудівного документа столиці. Про це, під час виступу на Міжнародному форумі «Майбутнє Києва», де, зокрема, презентували проект нового Генплану столиці, заявив мер Києва Віталій Кличко, повідомляє пресслужба КМДА.

«Генеральний план створюється не на рік чи на два. Це – глобальне бачення реалізації основних напрямків стратегії розвитку міста. Проєкт того, яким ми бачимо в подальшому вигляд і розвиток Києва, що сьогодні представить інститут Генплану, – це своєрідна матриця. Далі, вже на початку наступного року, стартують громадські слухання і обговорення. За результатами яких до проєкту будуть вносити корективи, пропозиції киян. Врахують зауваження громадськості. У слуханнях зможуть взяти участь усі небайдужі кияни», – наголосив мер Київа.

Віталій Кличко подякував експертам-планувальникам із Лейпцига, які проаналізували основні положення проєкту і надали свої висновки та рекомендації, фахівцям Ради Європи, а також німецькому товариству міжнародного співробітництва GIZ за участь і допомогу в проєктах з розвитку Києва.

«Київ має бути комфортним, зеленим містом, з безпечним і гармонійним середовищем та високою якістю життя. Такі основні принципи закладені у новому Генеральному плані столиці», – про це на Міжнародному форумі «Майбутнє Києва», заявив начальник Комунальної організації «Київгенплан», що розробляла проєкт нового Генплану, Сергій Броневицький.

За словами чиновника, показники чинного Генплану, що розрахований до 2020 року, дуже застаріли і давно не відповідають сучасним реаліям.

«У європейських країнах, наприклад, генплани оновлюють кожних 5 років, у Пекіні – кожні 3-4 роки. За законодавством України, внесення змін до генеральних планів також рекомендовано здійснювати кожних 5 років. У столиці Генеральний план не оновлювали майже 20 років. Отже, чинний Генплан повністю втратив регулюючу роль, а занижені показники не дають можливості реалістично планувати програми економічного та соціального розвитку», – наголосив Сергій Броневицький.

Проєкт нового Генерального плану окреслює напрямки розвитку столиці на найближчі 7 років та на перспективу в 20 років. Це стосується і будівництва дитячих садочків, шкіл, створення зелених зон, інженерних мереж, об’єктів транспортної інфраструктури міста.

«У проєкті Генплану передбачений комплексний підхід до формування нового житлового середовища. Житло треба будувати у комплексі з дитячими садками, школами, іншою соціальною інфраструктурою, – наголосив Сергій Броневицький. – Передбачається і комплексна реконструкція кварталів застарілої забудови – так званих «хрущовок». Підприємства ж, що завдають шкоди екології міста, необхідно переносити за межі столиці.

Особлива увага в проекті нового Генплану приділена й розвитку зелених зон -– створенню нових парків та скверів, облаштуванню лісопарків на основі лісів, прилеглих до житлових масивів», – підкреслив начальник КО «Київгенплан».

Розвиток транспортної інфраструктури – один із пунктів Генплану столиці, зокрема йдеться про розвиток:

  • швидкісних видів рейкового транспорту;
  • подовження існуючих ліній метрополітену та будівництво нової гілки;
  • створення транспортних вузлів та перехоплюючих парковок;
  • передбачено будівництво нових транспортних переходів через річку Дніпро та добудова Великої окружної дороги.У проекті Генплану Києва йдеться також про будівництво в столиці нових електропідстанцій, котелень, очисних споруд дощової каналізації, реконструкцію Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій. Планують і популяризацію та широке застосування сучасних джерел енергії – сонячних батарей, теплових електронасосів; санацію та утеплення будинків.

 

Нагадаємо, Київ стане більше: Київрада розширила межі столиці

Читайте також:

Популярні новини зараз

Міст-хвиля, що будується на Оболоні майже готовий — тепер його іменують "по-новому" та готові відкрити

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Показати ще

В Києві розпочинають проєкт із демеркуризації «Радикалу»

Київ та область об’єднують зусилля задля розв’язання проблем зі сміттям

Київ може створити найкращу агломерацію в Східній Європі