«Місто розпочинає роботу над проєктом із демеркуризації заводу «Радикал», – про це під час брифінгу заявив радник Київського міського голови Максим Бахматов, повідомляє пресслужба КМДА.

Бахматов нагадав, що 24 жовтня Київрада ухвалила рішення про виділення коштів у розмірі 4,3 млн грн на розробку Проєкту демеркуризації промислового майданчика ВАТ «Радикал» на 2019-2020 роки.

«Є величезна екологічна проблема, яка тягнеться з 1951 року. Є завод-банкрут із 1996 року. Є спроби з ним щось зробити: від кримінальних справ до екологічних висновків, починаючи з 2001 року. Це проблема національного масштабу, яка ускладнюється тим, що в Україні немає ані хімічного заводу, ані полігону для утилізації токсичних речовин. Тож питання щодо виділення фінансування для здійснення очисних робіт має вирішуватись на державного рівні», – повідомив Максим Бахматов.

Держслужбовець додав, що в Україні практики щодо закриття та утилізації таких підприємств немає, а єдине спеціалізоване підприємство, що здійснювало переробку ртутєвмісних відходів (ТОВ «Микитртуть»), знаходиться на окупованій території Донецької області.

Начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований розповів, що обсяг ртутєвмісних відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ «Радикал», становить приблизно 200 тис. тонн, із них 10 тис. тонн сильно насичені ртуттю.

«На щастя, аналіз ртутного забруднення території підприємства, ґрунтів та підземних вод у 2012 році також показав, що протягом 50 років не буде потрапляння ртуті у басейн річки Дніпро. Але динаміка є, і проблему цю місто і країна мають вирішувати», – повідомив Мальований.

Також Мальований пояснив, що перед узгодженням Проєкту демеркуризації інформацію щодо вмісту ртуті необхідно оновити, але провести відповідний аналіз у холодний період часу не є технологічно допустимим (середньодобова температура має становити 8 градусів). Тому оновлення ТЕО та узгодження проекту утилізації відбуватиметься вже у 2020 році.

Зазначається, що департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА вже планує проведення відкритих торгів із залученням до участі міжнародних організацій. Після розробки та здійснення Державної експертизи Проєкту демеркуризації буде порушене питання перед Кабінетом Міністрів України щодо виділення державного бюджетного фінансування для здійснення очисних робіт території та об’єктів ВАТ «Радикал» або залучення для цього коштів відповідних фондів і програм Європейського союзу.

Нагадаємо, В Києві модернізують Енергію і збудують новий сучасний сміттєспалювальний завод

Читайте також:

В Києві пропонують по-новому вивозити сміття

В Україні побудують космодром