На озері Синє, що у Подільському районі, проведуть роботи з порятунку водойми.

Про це пише «Вечірній Київ».

Наразі озеро знаходиться на межі зникнення. За останній час тут значно скоротилося водне дзеркало. Замулення, обміління й заростання болотяною рослинністю загрожують існуванню водойми, яка має джерельне походження й знаходиться на водорозділі рік Дніпро та Ірпінь. Ще у 1982 році площа дзеркала дорівнювала 15 гектарам. Наразі менш як 2 гектарів. Ще на початку 2000-х років тут існували 12 видів прісноводних риб.

Днями відбулася нарада щодо проблем порятунку озера. В нараді брали участь депутати Київради, керівники Управління екології та природних ресурсів, Київзеленбуду, «Плеса». Нині створюють проєкт порятунку водойми.

За словами в.о. генерального директора КП «Плесо» Вячеслава Савицького, проєктні роботи скоро завершать і в наступному році «Плесо» проведе розчищення, поглиблення дна, відновлення водообміну. Береги Синього озера будуть впорядковані. Тут зроблять благоустрій території за екологічними стандартами з урахуванням сусідства з Пуща-Водицьким лісом.

Минулого року ситуацію з озером та облаштування парку навколо нього обговорювали в Київраді. Тоді ж КП «Плесо» оголосило тендер, для визначення організації, яка проведе наукове дослідження причин обміління Синього озера. Це потрібно було зробити до початку робіт з розчищування водойми для визначення причин зниження рівня води та розробки заходів щодо відновлення водності озера. Такі дослідження були проведені науковцями. Також рік томуобговорювали концепцію проєкту створення парку «Синьоозерний».