У Києві, а також у п’яти великих містах України, до 1 липня 2021 року будуть реорганізовані або закриті всі філії вищих навчальних закладів. Про це заявила народна депутатка України від фракції «Слуга народу», представниця парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, повідомляє «Обозреватель».

Зазначається, що така норма передбачена в законі №2299 про вдосконалення вищої освіти, ухваленому Верховною Радою 18 грудня.

«Якщо філія дійсно сильна і якісно працює, то виш може її реорганізувати і створити окремий, якісний інститут. Якщо такої можливості немає – вона має бути закрита», – пояснила Гришина.

Депутатка додала, що до 2021 року встановлено перехідний період, тобто виші отримають можливість перевести студентів.

«Ми провели аудит, є незаповнені ліцензовані місця, можна буде туди перевести», – повідомила Гришина.

Політикиня додала, що зараз в Україні не вистачає студентів – багато молодих людей виїздить навчатися за кордон – і, щоб залишитися «на плаву», виші почали активно відкривати філії у великих містах.

«На жаль, у переважній більшості випадків ці філії надають низьку якість освіти. Якщо головний виш розташовано в Одесі, важко забезпечити високу якість освіти, відкривши філію у Києві», – повідомила вона.

Гришина нагадала, що спочатку головною метою відкриття філій було забезпечення регіонального доступу до освіти, зараз це нівелювалось і філії відкриваються як спосіб отримання додаткового заробітку.

«Наприклад, в таких невеликих містах, як Нова Каховка, Кам’янець-Подільський, Краматорськ тощо – там теж живуть потенційні студенти, яким треба надавати можливість здобувати вищу освіту. Для цього законом була передбачена можливість відкриття філій. Зараз це нівелювалося, і філії почали відкривати просто як один із способів «порятунку», отримання додаткового заробітку, щоб утримати виш на плаву. Тому, звісно, дуже низька якість», – наголосила депутатка.

Нагадаємо, Освіта в Україні: чому Ганна Новосад планує закривати школи та скорочувати вчителів

Читайте також:

За 10 років кількість студентів в Україні зменшилась вдвічі: Ганна Новосад

Ганна Новосад заявила, що в Україні забагато вчителів

Популярні новини зараз

У Київській області під час будівництва укриття вкрали гроші

У продажу шматка землі біля Цирку, журналісти знайшли слід прибічників "Партії Регіонів"

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще