В понеділок, 22 березня, у світі відзначають Всесвітній день водних ресурсів. У цей день українцям варто звернути увагу на проблеми, пов’язані з прісною водою і зрозуміти, наскільки важливою є вода для збереження життя на планеті.

Про це написав у своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Ще зі школи ми знаємо, що людина на 80% складається з води, а також, що вода займає понад 70% поверхні Землі. Але треба усвідомлювати, що йдеться про зовсім різну воду. Для підтримання життя людині необхідна прісна вода. А такої на планеті – лише 3%. При цьому людям доступна лише третина від цього, решта – зберігається в льодовиках», – сказав Яловий.

Він нагадав, що за офіційними даними ООН, сьогодні понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води. 3, 6 мільярда – близько половини людства – проживають на територіях, де дефіцит водних ресурсів відчувається як мінімум протягом одного місяця на рік. Разом з тим людство постійно збільшує використання прісної води, а кліматичні зміни постійно зменшують її кількість. Доведеним є факт, що сьогодні ми споживаємо набагато більше води, ніж може очистити і відновити планета.

Як зазначив Костянтин Яловий, колосальної кількості води потребує промисловість. Наприклад, щоб створити один автомобіль, використовують близько 400 тисяч літрів води. Але набагато більше води витрачає сільське господарство. Щоб виготовити один літр молока, потрібно витратити тону води, одна відбивна з яловичини вагою 300 грамів обходиться у понад 4,5 тисячі літрів води. Загалом виробництво продуктів харчування витрачає близько 70% води, яку споживає людство.

«В Україні ситуація з водою теж дуже складна. Ми є одною з найменш забезпечених прісною водою країн у Європі. Виявляється, близько 1300 населених пунктів України користуються лише привізною водою. Рівень води в українських річках та озерах постійно знижується. Разом з промисловість та сільське господарство збільшує обсяги викидів отруйних стічних вод. Якщо ситуація не зміниться, за пару десятків років в цьому плану ми ризикуємо перетворитися на Африку, де близько половини населення страждає від тяжких хвороб пов’язаних з нестачею питної води», – наголосив Костянтин Яловий.

За його словами, для вирішення проблем з водою уряди країн, бізнес та громадяни мають діяти разом. Що саме можна зробити?
– охороняти та збільшувати природоохоронні території, які забезпечують природне очищення та відновлення води;
– відновлювати річки та плавні, не допускати засмічення русел річок;
– дбати про ліси та висаджувати дерева;
– примусити промислові та аграрні корпорації очищати стічні води;
– більш раціонально використовувати воду та відмовлятися від надмірного споживання товарів;
– відмовитися від використання фосфатних миючих засобів, які знищують водні екосистеми.