Незаконно вирубані карпатські буки з України та Румунії, пішли на виготовлення стільців від IKEA. Відповідне розслідування, яке оприлюднила Guardian, провела організація Earthsight, інформує Хрещатик.News.

Згідно розслідуванню, дерева вирубають під час “режиму тиші”, коли будь-яка діяльність в лісах заборонена, через те, що птахи і звірі опікуються потомством. Проте лісоруби використовують непевності в українських законах, які дозволяють санітарну чистку, але вирубають ліси у промислових масштабах.

Earthsight оприлюднила докази, що навесні та на початку літа, в періоди “тиші”, 2018-2020 років в українських Карпатах велись лісозаготівлі. Компанія також запевняє, що подібні заготівлі велися і в інші роки. Особливо в центрі деревообробної промисловості – Великому Бичкові. Earthsight вказує на недосконалість законів України, що мають захищати ліси від зловживань, а також звинувачує IKEA в тому, що вона закриває очі на сумнівне походження української деревини.

Зокрема шведська компанія закупає велику кількість деревини, що походить з України та Румунії, для вироблення популярних лінійок меблів – наприклад у  стільцях Terje.

Фото: mebelvdom.ua

Щоправда , в IKEA запевняють, що закуповують сировину тільки законного походження, і не винні, якщо закони в Україні дозволяють їх обходити.

Нагадаємо, в мережі показали лисі Карпати за два тижні до наймасштабнішої повені на Західній Україні з 2008 року, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Читайте також:

На заході України знеструмлено та підтоплено 200 населених пунктів, троє людей загинуло (фото, відео)Guardian 

Дівчинці, що втратила родину через вибух на Позняках, збирають кошти фейкові родичі: ДСНС

В Києві завершили пошуково-рятувальні роботи на місці вибуху у будинку на Позняках (фото, відео)