Україні ще доведеться звільнити та відновити близько 2 тисяч сіл і міст, захоплених росією.

Про це президент Володимир Зеленський сказав у зверненні до 104-го Конгресу мерів і голів муніципалітетів Франції, передає Укрінформ.

“А загалом міст і сіл, які нам належить звільнити й відновити, ще близько 2 тисяч. Мінімум десятки з них зруйновані ударами російської армії повністю, як Маріуполь чи Волноваха”, – сказав Зеленський.

Він повідомив, що російська війна вдарила по всій території України, але загарбникам тимчасово вдалося захопити частину території десяти наших областей.

“Що таке десять областей України? Це понад 11 тисяч населених пунктів. З цих 11 тисяч, лише уявіть, загальна кількість міст і сіл України, які потрапили під окупацію, – більш як 3700”, – зазначив президент.

Він уточнив, що ідеться про великі міста, маленькі містечка, селища і села всього лише на кілька будинків.

“Це дуже різне життя. Було. Але зараз ми бачимо в усіх цих населених пунктах одне – повну відсутність будь-яких можливостей нормально й вільно жити”, – зауважив глава української держави.

Він нагадав, що наразі вдалося звільнити вже понад 1800 населених пунктів.

“Наслідки окупації всюди дуже схожі. Все, що російські солдати встигли замінувати, вони замінували. Все, що окупанти встигли пограбувати, вони пограбували. Загалом по Україні сотні тисяч будинків зруйновані чи пошкоджені обстрілами. Окупанти залишають по собі повністю зруйновану інфраструктуру”, – поінформував Зеленський.

Як приклад, він навів ситуацію в нещодавно деокупованому Херсоні.

“російська армія окупувала Херсон навесні цього року. 11 листопада почалося звільнення міста. Що ми в ньому побачили? Із 300 тисяч містян, які жили в Херсоні раніше, залишилися в місті близько 100 тисяч. У них не було нічого. Не було електрики та звʼязку. Не було води. Лише після нашого повернення в місті запрацювали аптеки. Відновлюємо роботу медичної сфери, надання соціальних послуг”, – розповів президент.

За його словами, російські військові не просто грабували людей, вивозячи все цінне, а виламали або знищили все обладнання, замінували адміністративні будівлі, і деякі з них доводиться просто підривати, бо розмінувати їх, не ризикуючи життям саперів, неможливо.

Популярні новини зараз

Колишня "Арка дружби народів" у Києві більше не є памʼяткою — наказ МКІП

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

“Херсон завжди був мирним і спокійним південним містом. Тепер нам доведеться витратити роки, щоб залікувати його рани після російської окупації”, – підкреслив президент.