Сергій Захарін, житель Києва, розробник і виробник деревопереробного обладнання, розпочав виготовлення модульної конструкції «Капсула життя» власної конструкції, яка призначена врятувати від наслідків ракетних обстрілів. Одну з таких родина на Київщині вже встановила собі.

Про це розповідає dev.ua.

Сергій Захарін наразі живе та працює в Києві. Він досить відомий у своїй сфері розробник і безпосередній виробник деревопереробного обладнання та має патенти на свої вироби, хоч і не отримав вищої освіти.

Ще у 2015 році в Сергія з’явилася ідея зробити якесь укриття, де можна буде сховатися від будь-яких зовнішніх чинників. Крім того, за його задумами, конструкція також може слугувати як схованка при землетрусі та як сейфова кімната, якщо потрібно буде на тривалий час поїхати з дому. Але на роздумах тоді все і закінчилося аж до липня цього року, коли Сергій згадав про свою «Капсулу».

Укриття „Капсула життя“ — збірна сталева конструкція, розроблена для квартир багатоповерхівок, приватних будинків, офісних будівель та приміщень, де немає можливості встановити монолітну конструкцію. Капсула збирається зі сталевих елементів, які з’єднуються між собою болтами, та кріпиться до опорної стіни. Поки що є два варіанти укриття: для трьох та шести осіб

Габаритні розміри капсули:

  • довжина 2,1 м;
  • висота 2,1 м;
  • ширина: 1,1 м на 3 особи та 1,4 м на 6 осіб;
  • матеріал — сталь 5 мм;
  • вага 750 кг та 850 кг відповідно;
  • найважча деталь капсули 45 кг.

На 1 квадратний метр поверхні припадає навантаження у 380 кг (мінімальний поріг навантаження на плити перекриття у багатоповерхівках від 800 кг). «Капсула життя» розрахована витримати 99% уламків та дрібних осколків (до 5 мм) у результаті падіння або розриву будь-яких боєприпасів. «Капсула життя» не розрахована на пряме влучання.

За розрахунками Сергія, капсула має вогнетривкість до 30 хвилин. Тому він радить розміщувати всередині вогнегасник, респіратори та кисневі балончики. Конструкція має аварійні люки з трьох сторін, якими можна скористатись, якщо двері виявляться заблокованими. Крім того, з кожної сторони капсули є зачепи, за допомогою яких її можна буде підняти краном чи вантажівкою.

Укриття постачається суто як металева конструкція, а замовник уже за власним розсудом облаштовує її зсередини. Сергій також рекомендує обшити в середині мінеральною ватою та негорючим гіпсокартоном, який у випадку падіння капсули (наприклад при руйнуванні багатоповерхівки), помʼякшить удари для людей.

«Капсулу життя» Сергій тестував двічі. Перший раз на конструкцію було скинуто бетонну плиту вагою у 1100 кг із висоти 9,3 м. У момент падіння Сергій знаходився всередині капсули.

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

«Що я відчував там, усередині? Та нічого, грюкнуло і все. Піднявся пил стовпом. Не було ніякого страху, бо я був впевнений у міцності своєї розробки»

Ціль другого випробування було показати, що конструкція на стільки міцна, що у випадку, якщо складеться будинок, а капсула буде на першому поверсі, вона витримає на собі всю вагу уламків, навіть якщо це буде шістнадцятиповерхівка. У результаті цього випробування укриття витримало на собі вагу у 43 тонни. Конструкція просіла лише на 15 міліметрів, а коли плити зняли — вона вирівнялась до свого початкового стану.

«Були деякі дрібні нюанси, які проявилися в процесі випробувань, але вони були відразу усунуті, зараз конструкція на 100% міцна та надійна»

Нещодавно Сергій уже виготовив і встановив одну капсулу на замовлення. Родина, що живе у приватному будинку поблизу Боярки, має будинок виготовлений із піноблоків, тобто дуже вразливий до вибухових хвиль та інших ушкоджень. Євген, який встановив у себе в будинку укриття, трохи вагався, коли замовляв капсулу, але наважився, щоб убезпечити себе та родину.

«Я порівнюю цю капсулу з ременем безпеки в машині. Тобто, може, на 100% і не врятує, але точно збільшить шанси на виживання»

За словами чоловіка, що купив та встановив собі подібне укриття, вона точно врятує від завалів конструкцій даху, скла з вікон, дзеркал та уламків меблів. У середині замовник обшив капсулу магнезитовою плитою, яка завдяки своїм фізико-механічним властивостям та експлуатаційним якостям, таким як міцність, гнучкість, негорючість, вологостійкість, є кращою альтернативою більшості популярних будівельно-оздоблювальних матеріалів. Поверх магнезитова плита вкрита ковроліном, усе це внеможливлює травмування людини в разі зовнішнього впливу на капсулу.

Винахідник має потужності, до яких закупляє сталеві листи і разом з помічниками, працюючи н а лазерному та згинальному верстатах, вказує, що за день можна виготовляти по капсулі. Собівартість «Капсули життя», як зазначає Сергій, 53 000 грн. Майже всі витрати — це вартість матеріалу. Капсулу чоловік продає за 70 000 грн. З отриманих коштів він платить податок у 5%.

«Я працюю над тим, щоби зменшити собівартість конструкції й наразі збираю кошти, щоб придбати необхідне обладнання та збільшити потужність виробництва. Та в мережі однаково говорять, що я мародер і наживаюся на чужому горі. Ніхто не думає про те, що я, навпаки, намагаюсь знайти відносно бюджетне рішення для збереження життів населення нашої країни» Каже винахідник Сергій

Зараз у винахідника в розробці бар'єр для капсули, який має витримати постріл калібру 7,62 мм. Найближчим часом планується випробування.

«Після цього насамперед хочу зареєструвати волонтерську організацію та робити збори коштів на виготовлення капсул для родин військовослужбовців. Хлопці захищають нас там, а я захищатиму їхні сім'ї тут». зазначає Сергій.

Раніше Хрещатик писав: 16-річний винахідник удосконалив "чоботи-павуки", що захищає ноги від вибуху "мін-пелюсток"