Члени Центральної виборчої комісії є незалежними. Повинні виконувати вимоги закону, мати позапартійну позицію. У мене прохання не навішувати членам комісії ярлики, а дивитися на рішення, каже голова ЦВК 39-річний Олег Діденко 4 жовтня. Того дня Верховна Рада призначила новий склад комісії, голову обрали на її першому засіданні.

Парламент затвердив 17 членів Центрвиборчкому. Зробив це за 44 хв. Кандидатури напередодні вніс президент Володимир Зеленський. Подав 12 представників від партії “Слуга народу”, двох від “Опозиційної платформи За життя”, по одному від “Батьківщини”, “Європейської солідарності” та “Голосу”. За кожного голосували окремо.

За представників від “ОПЗЖ” колишнього “регіонала” Юрія Мірошниченка та Сергія Дубовика, екс-радника колишнього голови ЦВК Михайла Охендовського, не голосувала фракція “Голос”. Решту кандидатур підтримали всі фракції.

13 вересня Верховна Рада за поданням глави держави звільнила попередніх членів ЦВК.

 Нинішній склад комісії, як і минулий, призначили всліпу. Без жодного обговорення кандидатур, їхньої фаховості, каже голова Комітету виборців України Олексій Кошель, 46 років. Найгірше, що кандидати не виступили у парламенті. Не відповіли на запитання, як вони бачать реформи виборчу і самої ЦВК.

Президент подав фактично трьох представників від “Батьківщини”. Крім офіційно запропонованої Глущенко, у комісії лишаються за квотою цієї партії Євстігнєєв та Єфремова колись була депутатом Харківської облради від “Батьківщини”. Певно за те, що фракція Тимошенко підтримала розпуск попередньої ЦВК.

Зеленський отримав на 100 відсотків лояльну комісію: 12 членів із 17. Та президент жодних бонусів не отримує. Швидше мінус. Міжнародні партнери обережно ставитимуться до нового складу.

Загалом ця зміна входить до параду рішень. Влада робить те, що подобається народу. Коли схвалюється теза “Прийдуть нові управлінці на всіх рівнях”. Однак ротацію ЦВК не слід пов’язувати з питанням дострокових місцевих виборів його вирішує парламент. Контрольована комісія потрібна буде в разі організації виборів в окупованих районах Донецької і Луганської областей. Говорять про весну або осінь наступного року.

 Центральна виборча комісія за наповненням більше нагадує Зе-команду, ніж виборчу комісію, говорить політолог 31-річний Микола Давидюк.

 Зеленський має шанс змінити інституції. Можна було би зараз оголосити конкурс серед громадських активістів, суспільних авторитетів, людей, які справді розбираються у виборчому законі. Які роками працювали спостерігачами, членами комісій. Тоді ЦВК була би незаангажованою, прожила би довше, ніж рейтинг Зеленського. А так цю комісію чекає доля попередньої тільки втрачається вплив на Банковій, зразу йде з посад її склад.

Ніхто не говорить про зміну якості ЦВК, підходів до роботи. Розрахунок тільки на персональну лояльність.

Хто увійшов до нового Центрвиборчкому

Від “Слуги народу”:

Популярні новини зараз

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

На станції столичного метро померла людина

Мер Гамбурга прибув до Києва

Відома психоаналітик та дружина військовослужбовця 47-ї бригади ЗСУ Федора Кубасова прагне залишити його без помешкання

Показати ще

Оксана Боярчук у минулому приватний нотаріус.

Олена Гатаулліна юрист, 2012-го балотувалася до парламенту від “Удару”. Була помічницею нардепа 8-го скликання Анатолія Євлахова із БПП.

Віталій Грень керівник адвокатської компанії, працював юристом у партії “Укроп”.

Олег Діденко юрист, член попереднього складу ЦВК за квотою “Удару”.

Андрій Євстігнєєв член попереднього складу ЦВК за квотою “Батьківщини”.

Ірина Єфремова була членом ЦВК за квотою “Народного фронту”.

Олександра Кармаза працювала в юридичному управлінні апарату ВР, йшла 162‑ю у списку “Слуги народу” на позачергових виборах до парламенту 21 липня.

Павло Любченко професор кафедри державного будівництва Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, йшов до парламенту 120-м у списку “Голосу”.

Володимир Перепелюк науковий консультант відділу Касаційного адміністративного суду.

Віталій Плукар член попередньої ЦВК за квотою БПП.

Сергій Постівий колишній керуючий справами виконкому Білоцерківської міської ради, був помічником нардепа із БПП Сергія Кудлаєнка.

Юрій Фрицький завідувач кафедри конституційного, адміністративного права та соціально-гуманітарних дисциплін університету “Україна”.

Від “Європейської солідарності”:

Юрій Буглак колишній нардеп від БПП, працював юристом у Roshen.

Від “Батьківщини”:

Вікторія Глущенко консультант у секретаріаті ЦВК.

Від “Голосу”:

Андрій Гевко один із авторів навчальних матеріалів для членів виборчих комісій у системі онлайн-навчання “Виборком”, співзасновник мережі “Опора”.

Від “ОПЗЖ”

Юрій Мірошниченко, був представником президента Віктора Януковича у парламенті, підтримав “диктаторські закони” 16 січня 2014 року.

Сергій Дубовик 20042007 років був секретарем Центрвиборчкому.