21 вересня 1917 року у Києві відкрився З’їзд поневолених народів. Про це повідомляє Хрещатик.News із посиланням на Інститут історії України.

У приміщенні Педагогічного музею зібралися близько 100 представників татар, євреїв, білорусів, естонців, молдован, бурятів, донських козаків, Союзу козацьких військ.

Найбільш яскравою була промова голови Центральної Ради Михайла Грушевського:

«Україна не йде через федералізм до самостійності, бо державна незалежність лежить не перед нами, а за нами. Ми вже раніше об’єднались з Росією як незалежна держава і своїх прав ніколи не зрікалися. Ми не будемо казати, що ми любимо російську республіку, бо до сеї пори ми від неї нічого доброго для себе не бачили. Наші симпатії може придбати той „палац народів“, який ми хочемо зробити з Росії».

Учасники з’їзду обрали Раду народів, яку очолив Михайло Грушевський. Друкованим органом став журнал «Свободный союз». З’їзд поневолених народів став чудовою ілюстрацією рівня тогочасної політичної думки, в якій ідеї федералізму переважали над самостійницькими.

Рівно через два роки, 21 вересня 1919 року, у Києві почали ремонтувати таблички на пам’ятнику Богдану Хмельницькому. Хтось знищив два написи на постаменті: «Волимъ подъ царя восточнаго, православнаго» і «Богдану Хмельницкому единая недѣлимая Россія».

Замість них з’явилася коротша форма: «Богдан Хмельницький. 1888».

Нагадаємо, що під час ремонту на Подолі виявили частину дренажних мереж XIX століття.

Читайте також:

75-річний ювілей: Київавтодор оприлюднив унікальні ретро фото та документи

З історії міста Києва XVIII сторіччя: Як подільський чарівник студентові мізки крутив