Автор: Євген Слуцький

Зі зростанням захворюваності в Україні, такі випадки траплятимуться все частіше. І якщо одні, завдяки міцному імунітету, не одразу відчують вплив вірусу на організм, інші – з перших днів відчують тривожні ознаки хвороби. Тому питання ушпиталення буде вирішено на користь останніх. Що робити, якщо член вашої родини захворів на коронавірус, досліджував Хрещатик.News.

1

Хворий змушений залишатись вдома? Без вагань виділіть йому окрему кімнату. Навіть якщо у вас однокімнатна квартира, вам доведеться перебратися на кухню. Всі речі, які вам можуть знадобитись – одяг з шафи, білизна, речі зі столу та комп’ютер – заберіть із собою. Всі винесені речі протріть серветкою, змоченою у детергенті (мильному мийному засобі), а потім витріть насухо, бо там де є вода, довше живе інфекція. Речі з тканини, якщо є побоювання, що їх торкався хворий, потрібно випрасувати – вірус гине при 56°С.

Після того, як ви ізолювали хворого в окремій кімнаті, продезінфікуйте всю квартиру. Жодних пилососів, крім мийних! Тільки вологе прибирання дезінфікувальними засобами. Килими краще одразу скрізь прибрати. Тим, у кого на підлозі ковролін, доведеться користуватися виключно мийним пилососом з гарячою парою. Також у справі дезінфекції будуть доречними кварцеві та ультрафіолетові лампи, з довжиною хвилі випромінювання від 100 до 280 нм. Сам по собі ультрафіолет чудово впорається з вірусом.

Фото: pixabay

2

У кімнаті того, хто занедужав, має бути запас рідини для пиття. Термоси або чайник з гарячим чаєм, великі пляшки з водою – чим більше, тим краще. Адже хворому потрібно багато пити, а вам не варто кожного разу заходити у кімнату з чашкою.

3

Вам знадобиться два пакети для збору сміття: серветок, залишків їжі тощо. У цивілізованій Англії збір сміття від хворих на COVID-19 відбувається окремо від іншого. Сміття – це джерело інфекції як для вас, так і для оточуючих, тому пакети треба щільно пакувати та зав’язувати.

Не завадять й окремі пакети для брудної білизни. Прати речі хворого треба при 60°С і вище.

4

Усі ліки, які зазвичай вживають при бронхіті (інфекція швидше за все застрягне у бронхах або трахеї), а також жарознижувальні, знеболювальні препарати, мікстури та корисні трави для заварювання, – все необхідне складіть у кімнаті інфікованого.

Те саме стосується посуду для хворого. Тримайте у кімнаті не одну чашку, тарілку, ложку, а кілька наборів. Не треба бігати з однією використаною чашкою чи виделкою по квартирі, коли брудний посуд накопичиться, несіть його до посудомийної машини. Якщо збираєтесь мити посуд у раковині, залийте його спочатку окропом на 5 хвилин, а потім мийте з детергентом. Раковину потім продезінфікуйте.

Фото: pixabay

5

Для дезінфекції будь-яких речей, що побували або постійно перебувають у кімнаті хворого, підійдуть детергент та хлорка. Вони чудово вбивають цей підступний вірус. Звичайно ж, не завадить спирт, якщо він у вас є. Існує думка, що у нагоді може стати й горілка, але це поки що не підтверджено, бо її навряд чи тестуватимуть. Після дезінфекції так само все треба протерти насухо.

Спеціалісти вважають, що краще утриматись від прибирань в інфікованій кімнаті, проте якщо ви все ж таки вважаєте за потрібне помити підлогу, робіть це з тими ж детергентами, одноразовими ганчірками та серветками. Після прибирання викиньте їх у сміттєвий пакет у кімнаті хворого.

Що дійсно потрібно робити, це провітрювати. Не ледь прочиняти кватирку, а влаштовувати справжнісінький протяг, поки хворий 10-15 хвилин лежатиме під ковдрою.

6

Як ви здогадались, найбільші труднощі у процесі догляду виникнуть не з брудним посудом чи приготуванням їжі, а з процедурою потрапляння до кімнати та виходом з неї. На це може піти не менше п’яти хвилин, а то й більше. Біля дверей з внутрішнього боку кімнати повісьте халат з довгими рукавами (не махровий і взагалі без зайвого ворсу). Поряд покладіть гумові рукавички та сонцезахисні окуляри (якщо у вас поганий зір, користуйтесь звичайними окулярами), а також не забудьте про маску (все в окремих пакетах). Навряд чи ваш підопічний погодиться сам перебувати у масці 24 години на добу, особливо якщо це дитина чи старенький. Увійшли у кімнату, наділи рукавички, халат, окуляри, маску. На голову теж не завадить одягти хустину. Після цього можна годувати, читати або міряти температуру хворому. Проте, попри ретельні захисні заходи, довго перебувати в кімнаті небезпечно.

Популярні новини зараз

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

ВРП внесла подання на звільнення судді Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП в стані алкогольного сп'яніння

На станції столичного метро померла людина

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

Виходите з кімнати у зворотному порядку: знімаєте окуляри, хустинку, халат, рукавички, маску. Рукавички та маску непогано б одразу викинути, якщо у вас багато одноразових. Окуляри продезінфікуйте, потім йдіть у ванну, ретельно мийте руки й обличчя.

Фото: pixabay

7

Для предметів розваги правило одне – що до кімнати хворого попало, те пропало. Тобто не треба з його кімнати виносити якісь книжки, блокноти, планшети чи телефони. Якщо захворіла дитина, не варто виносити з кімнати її малюнки чи інші прояви мистецтва. Якщо це спільні планшети чи ноутбуки і без них ніяк не обійтися, протирайте спиртом.

8

Звичайно, справжньою проблемою стане ванна і туалет. Далеко не всім пощастило мати у квартирі додатковий санвузол. Справа в тому, що у кишківнику вірус почувається так саме добре, як і у легенях. Тому після кожного походу хворого до туалету або ванної кімнати доведеться мити їх із хлоркою, а також протирати ручки та вмикачі одноразовими серветками, краще з детергентом. Також знадобляться окремі рушники, які треба буде прати якомога частіше.

9

Не забувайте: ніщо так не вбиває імунітет, як поганий сон. Вам потрібно добре спати, щоб бути менш вразливими до інфекції, а хворому міцний сон допоможе успішніше долати хворобу. Тому якщо є проблеми з безсонням, застосовуйте заспокійливі препарати. Головне – не накручувати себе та приборкати найжахливіші фантазії.

10

Чи варто нагадувати, що контактуючи з хворим, ви теж маєте перебувати на самоізоляції і не наражати на небезпеку інших? Попросіть родичів чи друзів час від часу приносити вам усе необхідне. Але тільки під двері. Можна також звернутися до служби доставки, зараз цей сектор активно розвивається.

Якщо лікарі все ж ухвалять рішення про шпиталізацію, слід пам’ятати, що задекларовані гарантії уряду з приводу епідемії коронавірусу, як завжди, розходяться з нашими реаліями. Бадьорі рапорти очільників різних рівнів на кшталт «У нас все готово! Так переможемо!», – лунають непереконливо. І якщо нещодавно міністр МОЗ пан Ємець стверджував: «Зараз ми ще спроможні жорсткими методами локалізувати поширення інфекції», потім додавав цинічне «Не треба боротись за життя пацієнтів віком 65+», мовляв, всіх не врятуєш. Останнього разу просто визнав: до госпітального етапу боротьби з коронавірусом українська медична система не готова.

Додайте до цього передбачення закордонних фахівців, що надійна вакцина буде розроблена не раніше ніж за рік, а то й півтора. Навіть обнадійливі висновки деяких французьких та американських вчених про чудодійне поєднання кількох препаратів, що можуть пригнічувати дію вірусу, але не гарантують остаточного одужання, не вирішують проблему. Отже, головним чинником, який визначатиме перебіг хвороби і термін одужання, залишається власний імунітет людини.

Готуючись до госпіталізації (а про це слід подумати заздалегідь, при перших же симптомах, оскільки стан може погіршитись досить стрімко), зважте, що перебування в інфекційному відділенні може тривати до трьох тижнів. За цей час вас не зможуть відвідувати ваші близькі (хіба що передавати передачі), ви не зможете віддати одяг, що забруднився. Тож продумайте, що вам знадобиться: достатня кількість комплектів нижньої білизни, змінний одяг, шкарпетки, гігієнічні засоби (зубна паста, щітка, мило, гель для душу та волосся 2-в-1)), засіб для миття посуду, яким можна і попрати у разі необхідності, вологі серветки, туалетний папір, антисептик.

Якщо вас буде лихоманити, вам потрібно буде багато пити. Не факт, що персонал буде в змозі забезпечувати вас питвом на першу вимогу, тож краще мати хоч якийсь запас бутельованої води із собою. Скоріш за все, телефон буде єдиним засобом зв’язку із зовнішнім світом, тож подбайте про оплачений наперед пакет послуг оператора та зарядний пристрій. Якщо у вас є електронна книжка і ви любите читати, закачайте туди якомога більше інформації, щоб було за чим згаяти час; якщо ви ще той меломан, захопіть навушники. І будьте напоготові!

Читайте також:

Уряд ввів режим надзвичайної ситуації по всій Україні: що це означає

В Києві можуть ввести надзвичайний стан: які саме обмеження він передбачає

Надзвичайна ситуація в столиці: як вона вплине на життя киян