4 посадовцям Укрзалізниці повідомлено про підозру у зловживаннях під час запровадження е-квітнів на Бориспільський експрес. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу САП.

«За процесуального керівництва прокурорів #САП детективами #НАБУ повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем при організації сервісу з продажу електронних квитків на «Бориспільський експрес» директору філії Головного інформаційно-обчислювального центру АТ «Укрзалізниці», його колишньому заступнику та ще двом особам – директору приватної фірми та бенефіціарному власника іншої приватної компанії», – йдеться в повідомленні.

Слідчі встановили, що у 2018 році посадовці «Укрзалізниці» ініціювали закупівлю нового програмного забезпечення для організації системи продажу е-квитків у «Бориспільському експресі».

Але відкритих торгів не було, для їх уникнення, службовці підробили документацію та, всупереч закону, організували закупівлю за переговорною процедурою.

«Проте в рамках проведеної експертизи було з’ясовано, що надане для продажу квитків на «Бориспільський Експрес» програмне забезпечення «Укрзалізниці» фактично дублює функціональні можливості вже наявного електронного сервісу https://booking.uz.gov.ua/ і тим самим не потребує додаткових витрат», – повідомили в пресслужбі САП.

Зазначається, що розробник сервісу запропонував «Укрзалізниці» безкоштовно реалізувати електронний продаж на «Бориспільський експрес» – просто додавши відповідну опцію до вже функціонуючого сервісу.

Але «Укрзалізниця» на цю пропозицію не погодилась, та витратила 10,4 млн гривень на придбання цієї опції у іншої компанії.

«Лише після початку досудового розслідування і проведення слідчий дій керівництво державного підприємства «Укрзалізниця» зупинило розрахунок за програмне забезпечення і 10,4 млн гривень залишились на рахунках державної компанії.

На сьогодні вказаним особам, причетним до реалізації злочинної схеми, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («незакінчений замах на заволодіння грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» в особливо великому розмірі вчинений службовими особами державної компанії шляхом зловживання власним службовим становищем за попередньою змовою групою осіб»)», – розповіли у пресслужбі САП.

Наразі триває досудове розслідування та встановлюються інші особи, причетні до шахрайської схеми.

В пресслужбі нагадали, що відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, гендиректора Міносвіти викрито на відкатах за фінансування наукових робіт

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Популярні новини зараз

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

У столиці п’яний водій вантажівки протаранив АЗС

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Дві третини прав ТРЦ Ocean Plaza перейшли у власність держави

Показати ще

Читайте також:

Екскерівника заводу Маяк викрито на оборудці з майном Укроборонпрому

Проректора одного з київських вишів затримали на хабарі