Тріо сенаторів від обох партій закликали американську владу ще більше посилити військову підтримку України, надавши їй далекобійні артилерійські системи ATCAMS та винищувачі F-16.

Про це інформують Економічні новини.

Вітаючи нещодавню заяву президента Байдена про постачання важких танків “Абрамс”, сенатори Шелдон Вайтхаус (Род-Айленд), Ліндсі Грем (Теннессі) та Річард Блюменталь (Коннектикут) заявили, що для “підриву спроможності Росії продовжувати війну проти України” потрібні ще більш сучасні системи озброєння.

У заяві, оприлюдненій у п’ятницю, 27 січня, вони зазначили: “Хоча танки є величезним оновленням української армії, ми закликаємо адміністрацію Байдена і наших союзників надіслати більше далекобійної артилерії, такої як ПТРК, і винищувачів, таких як F-16 і МіГ-29.

“Поєднання танків, винищувачів і ПТРК допоможе Україні протистояти майбутньому російському наступу і перейти в наступ як на сході, так і на півдні, прагнучи ще більше підірвати здатність Росії продовжувати війну в Україні.

“Давайте дамо українцям все необхідне для перемоги – зараз”.

З плином часу Вашингтон і європейські країни, схоже, дедалі більше прихильніше ставляться до ідеї надання Україні зброї, яка може бути використана в наступальних цілях, а не лише для потреб оборони – те, що раніше було важко уявити.

У 2014 році, коли Росія тільки вторглася в Україну, Вашингтон неоднозначно ставився до надання Києву протитанкових ракет Javelin, про які екс-президент Петро Порошенко просив під час виступу на спільному засіданні Конгресу США.

Сьогодні розмова перейшла до постачання більшої кількості танків, ракет та винищувачів. Одразу після рішення Берліна надіслати Києву танки “Леопард” на початку цього тижня, низка інших країн, включаючи США, Канаду та Польщу, оголосили про свої наміри надіслати танки в Україну.

Країни, які об’єдналися, щоб продемонструвати солідарність з Україною, мають на меті дати зовнішній сигнал, зокрема Москві, що підтримка України з боку Заходу не ослабне, і що Захід готовий працювати разом, щоб зупинити російську агресію.

Незважаючи на зростаючу підтримку наступальних озброєнь, деякі з елементів, що входять до списку бажань України, так і не були надіслані – в тому числі ракети великої дальності ATACAMS і винищувачі F-16.

Малкольм Ненс, який майже 40 років працював у військовій розвідці і служив в Іноземному легіоні в Україні, пояснив, що ракети ATACAMS є життєво важливими для України, порівнявши їх з HIMARS, які вважаються такими, що змінили хід війни.

Він порівняв HIMARS або систему залпового вогню M270 зі скальпелем хірурга, який перерізає лінії життя і постачання росіян і знищує російські війська з убивчою точністю.

Популярні новини зараз

Судді ліквідованого суду Києва отримали ₴100 млн зарплати, не здійснюючи правосуддя

Волонтери показали, як себе почуває киця, яку жінка викинула з вікна 4-го поверху на Оболоні

Бізнес-центр на Лук'янівці, який сильно постраждав внаслідок обстрілу 8 липня, наразі законсервований

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще

“Багато з цих місій призвели до загибелі сотень росіян за один раз”, – сказав Ненс. “Проте радіус дії цих систем становить лише близько 100 кілометрів. За допомогою ПТРК “АТАКАМ” українці могли б вести вогонь по російських точках з такою ж точністю, але з відстані близько 350 кілометрів, плюс набагато більша вогнева міць. Це дозволило б атакувати російські позиції у будь-якій частині України”.

Військовий аналітик підкреслив, що “Україна зможе вивести з ладу залізничні лінії та мости, що ведуть до України з Росії. Здатність України знищити Керченський міст стане реалістичною завдяки ПТРК ATACAMS”.

Нематеріальною перевагою більшої дальності дії цих систем озброєнь є “страх, який вони спроектують на серця російських бойових командирів. Використовуючи неймовірний людський інтелект України і глобальну навігаційну точність Америки, кожен російський командир в Україні став би мішенню.

“Це дозволило б швидко знищити російські склади пального і боєприпасів і повністю змінило б цю війну”, – пояснив Ненс.