Сполучені Штати вважають, що соратник президента росії володимира путіна Євген Пригожин, який є засновником найпотужнішого російського угруповання найманців “Вагнера”, зацікавлений у взятті під контроль шахт з видобутку солі та гіпсу поблизу Бахмута. Саме тому російські сили ведуть запеклу боротьбу за це місто протягом останніх пів року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника Білого дому США, пишуть Новини.LIVE.

У Вашингтоні вважають, що “одержимість Бахмутом зумовлена грошовими мотивами”. Там розташовується найбільше соляне родовище Європи (Артемівське) площею 179 кв. км.

За даними Вашингтона, з майже 50 тис. бійців приватної військової компанії “Вагнера”, які беруть участь у війні проти України, понад 4 тисячі вбито і 10 тисяч поранено. Понад тисяча найманців загинули лише в боях за Бахмут з кінця листопада до початку грудня минулого року.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко раніше розповів, що внаслідок військових дій Бахмут зазнав великих руйнувань. Понад 60% міста знищено під час боїв та спроб російського наступу.

Також нещодавно стало відомо, що Збройні сили України відбили штурм рф на Бахмутському напрямку і захопили позиції загарбників.

“Під час бою охоронці кордону знищили дев’ять окупантів, ще близько 20 поранили. Наразі Сили оборони просунулися на 300 метрів та закріплюються на нових позиціях”, — повідомляли у Державній прикордонній службі.

Артналіт українські прикордонники перечекали в укриттях, а при наближенні піхоти противника відкрили вогонь. Спроба штурму провалилася, ворог зазнавши втрат почав тікати. Побачивши відхід загарбників, ЗСУ успішно контратакували та зайняли позиції росіян.