Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко і його посіпаки визнали нібито “нацистським” гасло “Жыве Беларусь!”. Це гасло внесли до списку нацистської символіки та атрибутики.

Про це повідомляє білоруське Радіо Свобода, на яке посилається “Главред”.

“Нацистським “тепер вважається навіть просто відповідь на вище вказане гасло – “живе”.

У Лукашенка цю маячню пояснили тим, що гасло “30-1 дивізії Ваффен-СС, нібито використовувався в антипартизанських операціях”. Ця дивізія більшою мірою складалася з колишніх бійців частин “білоруської нацоборони”.

Таким чином, в Білорусі тепер заборонено вигукувати гасло ” Живе Білорусь!”і відповідати на нього з підняттям правої руки з витягнутою долонею. Варто відзначити, що частіше білоруси використовують відповідь ” живе вічна!”, але поки невідомо, чи вважає Лукашенко його “нацистським”.

У відкритих джерелах зазначено, що “Жыве Беларусь!”- патріотичне гасло-девіз, який спрямований на спонукання національно-громадянських почуттів, на захист свободи і країни.

Варто відзначити, що в 80-90-х роках минулого століття це гасло активно використовувався навіть в офіціозі. Але пізніше він став символом опозиції і влада почала переслідувати тих, хто його викрикував. Таких людей заарештовували, садили в тюрми і в протоколах навіть не приховувалося те, за що їх засудили. Там писали: “вигукував антидержавне гасло” Живе Білорусь!”.

Також відомо, що вже під час повномасштабного вторгнення білоруські добровольці батальйону імені Кастуся Калиновського 25 березня 2022 року склали присягу, текст якої закінчувався словами ” Живе Білорусь!”.