Під час онлайн-брифінгу 24 квітня фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) поінформували про хід гасіння пожеж на території зони відчуження та безумовного (обов′язкового) відселення та розповіли про наслідки пожеж в Чорнобильській зоні, які тривають з 4 квітня. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news.

«В результаті пожеж жоден критичний об’єкт інфраструктури не постраждав, а підприємства, які входять до сфери управління Агентства та задіяні у боротьбі з пожежами, працюють у штатному режимі. Ті підприємства, що не були задіяні, але обслуговують критичну інфраструктуру, також працюють у штатному режимі», – сказав голова ДАЗВ Сергій Калашник.

За словами фахівців наразі існує три основні фактори, які впливають на виникнення пожеж у Зоні відчуження та на швидкість їх ліквідації:

• підвищене пожежне навантаження на ті ліси, що знаходяться у зоні відчуження;
• глобальна зміна клімату – дуже суха зима та весна;
• швидкість реагування на початок пожежі.

Як наголосив Сергій Калашник, в ліквідуванні пожеж потрібно задіювати сучасні технології, дрони, тепловізори. Техніка й люди завжди мають бути готові.

«Ситуація з гасінням пожеж ускладнювалась частою зміною напрямку вітру, а також відсутністю протипожежних доріг у важкодоступних місцях, куди не могла заїхати техніка, а також протипожежних розривів. У таких випадках залучали авіацію», – розповів начальник управління з питань забезпечення бар’єрної функції зони відчуження, природно-заповідного фонду, радіаційної безпеки, охорони праці та цивільного захисту ДАЗВ Михайло Байтал.

Директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко повідомив, що що в результаті пожеж в Чорнобильських лісах за попередніми оцінками постраждало 11,5 тис. га південно-західної частини Заповідника, що становить близько 5 відсотків його території.

Як розповів Галущенко, було втрачено й пошкоджено певні рослинні угрупування. Щодо фауни: негативний вплив не є істотним, адже у більшості птахів були відсутні кладки з яйцями і молодняк не народився. Копитні й великі ссавці втекли. Проте в найближчі місяці згарища знову будуть населені і життя там відновиться.

Помічник директора ДП«ЦОТІЗ» Кирило Гарник повідомив, що в результаті пожеж було втрачено тільки один об’єкт на 11 маршрутах відвідування ‒ піонерський табір «Казковий».

На брифінгу також додали, що детальна інформація про населені пункти, які згоріли чи були пошкоджені вогнем буде повідомлена згодом.

Як повідомили в пресслужбі ДСНС, станом на 7 годину 27 квітня у Зоні відчуження підрозділами ДСНС надається допомога ДАЗВ у гасінні пожеж на території Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв. Основні зусилля спрямовані на локалізацію 2 осередків (с. Крива Гора та с. Рудьки – с. Буряківка) тління пеньків, залишків деревини та торф’янику в осередках пройдених вогнем.

 

Нагадаємо, Відчуття апокаліпсису: страшні наслідки пожеж в Зоні відчуження (відео)

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

У столиці стався напад на військового ЗСУ

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

“Пробіг під каштанами” у Києві: бігли і немовлята, і старенькі

Показати ще

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Коні Пржевальського з Чорнобильського заповідника втекли до ЧАЕС (фото)

Рятувальники не збирають кошти на ліквідацію пожеж – це фейк: ДСНС