Рада почесних громадян Києва стурбована небезпекою, яка закладена в законопроєкт про столицю №2143-3, та закликає Верховну Раду та Офіс президента утриматися від його ухвалення.

Про це йшлося під час пресконференції в “Інтерфакс-Україна”, пишуть “Коментарі”.

“Ухвалення цього закону може спричинити хаос в керівництві містом Києвом. Призначення споглядача, який має контролюючі функції, може відміняти рішення Київради і впливати на функції виконавчої структури, буде негативно впливати на життєдіяльність не тільки столиці, а й всієї України. А вибори киян перетворяться у фейк, тому що визначальну позицію в керівництві містом займатиме призначений голова КМДА. Ми, Рада почесних громадян, хотіли б, щоб в законі про столицю було менше політики”, — сказав голова Ради почесних громадян Києва Микола Поліщук — народний депутат IV скликання та ексміністр охорони здоров’я.

За його словами, Рада почесних громадян детально вивчала законопроєкт №2143-3 та радилася з юристами. І дійшла висновку, що цей документ “дуже сирий” і має бути доопрацьований.

Зокрема, Рада почесних громадян знайшла у законопроєкті цілу низку положень та термінів, які можна інтерпретувати по-різному: “належні умови”, “певні повноваження”, “місце знаходження”, “розташування” та інші.

Крім того, в Раді почесних громадян наполягають, що райони має визначати міськрада, а не Кабінет міністрів, як прописано в цьому законопроєкті. Сумнівним, на їхню думку, є питання запровадження інституту префекта, є багато інших зауважень.

“Рада почесних громадян Києва вважає, що обраний киянами голова має бути вищою посадовою особою в Києві. І саме він має керувати як законодавчою, так і виконавчою владою в Києві. А адміністратор не має права втручатися в діяльність міського голови Києва та виконавчої влади. Він не має права відміняти рішення Київради. Якщо є якісь порушення, він може звертатися до суду та до інших структур”, — наголосив Микола Поліщук.