Неподалік від Києва, у Бучанському районі, фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України виявили три стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років.

Про це повідомляє Національна академія наук України, на яку посилається «Інтернет Віче».

Як зазначили в НАН, важливе відкриття вдалося зробити завдяки археологічним розвідкам перед будівництвом Великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва на ділянці від автомобільної дороги Київ – Ковель – Ягодин (М-07) до автомобільної дороги Київ – Чоп (М-06).

За словами археологів, стоянки датуються фінальним палеолітом – періодом великих змін на території не лише сучасної України, але й Європи. У цей час, після відступу льодовиків, починається заселення широких теренів від Англії до Верхнього Дніпра. Тут оселяються племена первісних мисливців, що вели динамічний спосіб життя, виживаючи завдяки полюванню, й облаштовували тимчасові стоянки на шляхах міграції тварин, зокрема, оленів, биків, кабанів.

Як засвідчують археологічні знахідки зі схожих пам’яток, давні люди жили тоді у спорудах на кшталт чумів, що й донині використовуються населенням крайньої півночі Євразії. Це була кругла будівля діаметром 4–5 м із вогнищем посередині, в якій мешкало до 10-ти осіб.

Про те, що колись на місці знахідок розміщувалися тимчасові поселення, нині свідчать віднайдені вироби з кременю. Наразі знайдено декілька знарядь праці. Однак уже незабаром археологи сподіваються на вагоміші знахідки. Під час обстеження лише першої ділянки археологи виявили та нанесли на карти 15 нових об’єктів археології.