Після невдалої спроби захопити Київ російській армії доводиться задовольнятися малими досягненнями і зосереджуватися на менш амбітних цілях.

Як говориться в матеріалі The New York Times, на якій посилається “Главред”, після місяця активного наступу на Донбасі РФ домоглася обмеженого прогресу на Східному фронті. Основною метою тут залишається Сєвєродонецьк – найсхідніше місто, яке залишилося під контролем України і з декількох сторін відкрите для ударів російської артилерії.

Відзначається, що російським військам не вистачає сил, щоб вести бойові дії одночасно в багатьох районах. Зона найважчих боїв охоплює тільки 120 км і припадає на міста: Слов’янськ, Краматорськ і Сєвєродонецьк.

РФ зосереджує зусилля на Слов’янську, що дозволило б взяти в оточення десятки тисяч українських військових.

Українське військове командування очікує облоги, подібної Маріупольської. Найімовірніше, бійці ЗСУ будуть утримувати Сєвєродонецьк настільки довго, наскільки це буде можливо і завдавати якомога більше втрат російській армії.

Але всього цього РФ недостатньо, щоб взяти Донбас під повний контроль, якщо війна затягнеться, російська армія зіткнеться з ще більшими проблемами.

Разом з тим, повідомляється, що росіяни завдають втрат українським військам, але при цьому російська армія також втрачає особовий склад і техніку. У той же час, ЗСУ продовжує отримувати західну зброю, яку можна буде використовувати для контрнаступу.

Також в України краще налагоджена ротація особового складу, порівняно з РФ. Путін не наважився оголошувати загальну мобілізації, і ЗС РФ ведуть війну кількістю військовослужбовців, близьким до мирного часу.

Чим далі просуваються війська, тим довшими стають лінії постачання і тим вразливішими вони для українських контратак. З цієї причини частина російських військ буде передислокована для оборони вже зайнятих земель.

Росіяни мають обмежений час, щоб домогтися відчутних успіхів. Після цього ЗС РФ будуть змушені зайняти оборонні позиції, і хід війни сповільниться. Через недостатню кількість військових і техніки, битва за Донбас, ймовірно, стане останнім великим наступом у цій війні.