Останні дослідження вчених довели негативний вплив радіації на екосистему Чорнобильської зони значно більший, ніж передбачалося. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на передає Phys.org, передає сайт Хрещатик.News.

Дослідження проводились на джмелях, які піддались впливу радіації. За словами вчених, саме джмелі мають вирішальну роль у запиленні.

У результаті відтворення колоній скоротилося на 30-45% при дозах опромінення, які раніше вважалися занадто низькими для впливу на комах.

“Наші дослідження показують, що комахи, які живуть у найбільш забруднених районах Чорнобиля, можуть постраждати від несприятливих наслідків з подальшими наслідками для екосистемних процесів, таких як запилення”, – повідомляють вчені.
Дослідження проводили з метою з’ясування, як іонізуюча радіація впливає на комах, які зазвичай вважаються більш стійкими, ніж інші види.

“Наслідки для диких тварин, що живуть у радіологічно забрудненому середовищі, неясні. Попередні лабораторні дослідження показують, що комахи відносно стійкі до радіації; проте деякі польові дослідження в Чорнобильській зоні відчуження показують серйозні побічні ефекти при значно нижчих потужностях доз радіації, ніж очікувалося”, – розповіли науковці.

Опираючись на нові дані досліджень, які виявили негативний вплив радіації, вчені б’ють на сполох та закликали до перегляду міжнародних рамок радіологічного захисту навколишнього середовища.

Нагадаємо,  в Чорнобильських лісах з`явились небезпечні хижаки (фото)

Читайте також:

Українська вакцина від COVID-19 може з`явитись через рік

Повторення локдауну не допустим: Шкарлет заявив, що учні 1-4 класів повернуться до школи після осінніх канікул

В Україні стрімко зростає ціна на молоко та молочні продукти