Верховна Рада IX скликання зібрався на урочисте засідання. На ньому 424 новообраних народних депутати складуть присягу народові України.

Після цього оголосять перерву. Під час неї парламентарі підпишуть присягу.

О 13:00 у сесійній залі стартує перше робоче засідання Верховної Ради IX скликання. На ньому планують вирішити рекордну кількість питань – близько 100.

Роботу розпочнуть із обрання керівництва парламенту, ухвалення порядку денного сесії та формування депутатських фракцій.

Планують скасувати депутатську недоторканність. Також призначити нового прем’єр-міністра й складу Кабінету міністрів, генерального прокурора та голову Служби безпеки України.

Серед іншого, парламентарі заслухають послання президента Володимира Зеленського до Верховної Ради.

Депутатів “Слуги народу” попередили, що засідання затягнеться на всю ніч.

Напередодні ЦВК зареєструвала всіх народних депутатів, обраних на дочасних парламентських виборах 21 липня. Разом із мажоритарниками “Слуга народу” отримала 254 місця у новому парламенті. Там уже заявили, що коаліція є, і планують узяти всі місця в уряді. Також пройшли до ВР 43 представника від “Опозиційної платформи – За життя”. “Європейська солідарність” буде представлена у парламенті 25 народними депутатами, “Батьківщина” – 26, “Голос” – 20. Ще 56 місць займуть позафракційні депутати.