Про це пише Інформатор.

Банки не поспішають давати «Київміськбуду» нові кредити, чи збільшувати старі, тому що забудовнику немає що їм запропонувати. Більшість майна компанії закладена у банках, тому єдиний вихід, щоб забудовник не збанкрутував – а він майже на порозі цього – це збільшення статутного капіталу «Київміськбуду» шляхом випуску нових акцій, щоб залучити кошти. Це має принести забудовнику 2,28 млрд грн, які дорівнюють боргам компанії через недобудови «Укрбуду». І це вигідніше для основного акціонера – Київради, тому що банкрутство буде коштувати дорожче. Депутати столичної ради сподіваються, що уряд теж допоможе. Про це йшлося на черговому засіданні комісії Київради з порятунку забудовника, яке відбулося 15 травня 2024 року.

Процес збільшення розміру статутного капіталу шляхом емісії акцій через додаткові внески акціонерів вже запущено. Київміськбуд обрав оцінювача, який визначить вартість цінних паперів забудовника.

Вперше у роботі комісії взяли участь представники міністерства оборони як землекористувачі ділянок по вулиці Бориспільська, 30-А, 40, на яких зводять житлові будинки колишнього «Укрбуд». Міноборони також очікує на свої площі, які мають бути розподілені військовим.

Виявилося, що у січні 2022 року Київміськбуд ввів у експлуатацію 1 будинок, проте Міноборони не отримало обіцяних 69 квартир для військових, які були передбачені угодою. Це пояснювали тим, що нібито немає коштів на оздоблення цих помешкань.

Депутати Київради під час засідання комісії прийняла рішення про необхідність докапіталізації товариства для того, щоб закінчити будівництво 120 об’єктів.

У Київміськбуді та Київраді сподіваються, що «держава теж підключиться до пошуку механізмів вирішення проблемних питань». Тому що саме через рішення уряду забудовник отримав у «спадщину» недобудови «Укрбуду». Свою роль у цьому зіграла обіцянка президента Володимира Зеленського, що всі інвестори отримують своє житло.

«Ми хочемо заспокоїти зараз усіх постраждалих інвесторів. Сьогодні на вечір це питання (щодо «Укрбуду» – ред.) вирішене. І всю цю нерухомість буде добудовано і на себе зобов’язання взяв «Київміськбуд». Тобто, питання буде вирішене», – казав у грудні 2019 року Зеленський, і доручив цим зайнятися прем’єру Денису Шмигалю.

Читайте також: У профільній комісії КМДА прийняли рішення про докапіталізацію «Київміськбуду»

Де планували взяти кошти

У березні 2024 року на засіданні комісії представники «Київміськбуду» думали над тим, де взяти гроші, щоб добудувати житло. Так з’явилися ймовірні джерела фінансування, окрім емісії акцій:

  • продаж квартир комунальному підприємству «Фінансовій компанії «Житлоінвест» під програму оренди з викупом (планують залучити близько 500 млн грн);
  • стягнення дебіторської заборгованості (205 млн грн),
  • залучення кредиту від одного з державних банків,
  • продаж місту садочків, наявних на балансі підприємства. Їх будували до повномасштабної війни, тому зараз потрібно ще збудувати укриття (планують залучити з продажу 200-300 млн грн),
  • пряма державна підтримка.

«Київміськбуд» подав заявки до "Сенс банку" та "Укргазбанку", щоб отримати не менше мільярда гривень кредиту. Проте на останньому засіданні забудовник не зміг похвалитися успішними перемовинами щодо нових позик.

Як до цього дійшло

У 2023 році стало відомо, що «Київміськбуд», де основним акціонером є громада столиці, не може добудувати 22 ЖК. За підрахунками аудиторів збитки компанії складали 2,28 млрд грн, а на добудову було потрібно 10 млрд грн.

Популярні новини зараз

Стало відомо графік перших осінніх прогулянок Києвом

На Київщині розкрили масштабну схему нелегального виробництва рідин для електронних сигарет

Під час пожежі на Київщині постраждав будинок відомої блогерки та переможниці шоу “Супермама”

Rozetka закриває свій найбільший офлайн-магазин у Києві на Степана Бандери, поруч з "Почайною"

Показати ще

Через такі фінансові результати Київрада оголосила про перевірку та відсторонила від роботи на той час голову «Київміськбуду» Ігор Кушніра. Торік 20 грудня стало відомо, що він сам написав заяву про відставку.

Було призначено перевірку, проте вона не виявила зловживань з боку керівництва. На проблеми в компанії вплинули такі фактори:

  • Фінансування переважно із зовнішніх джерел.
  • Диспропорція у графіках будівництва та надходження доходів від продажу.
  • Залежність компанії від позикових коштів.
  • Поточна ситуація на ринку нерухомості та зниження попиту у 2022 році.
  • Низька маржинальність житлових комплексів класу економ та комфорт, які будує компанія.
  • Зобов’язання з добудови об’єктів Укрбуду.
  • Дебіторська заборгованість.

Виходило, що зобов’язання, які забудовник отримав у «спадщину» від «Укрбуду» Микитася та борги, а також повномасштабне вторгнення вплинули на фінансові показники компанії. Наразі на останньому засіданні інвестори натякнули, що якщо не буде ухвалено рішення про емісію акцій, то є гарна судова практика щодо банкрутства таких компаній. Та згадали й про «пряник» - ті, хто вже вклався у житло від «Київміськбуду» готові купувати ще, але тільки за умови, коли побачать, що будівництво набирає темпів.

Інформатор писав, що у Київміськбуді новий президент Василь Олійник.