Роботи з облаштування фортифікацій у Київській області ведуться активними темпами. Про це повідомив Голова ГО "Антикорупційний штаб", член робочої групи "Прозорість та підзвітність" при КОВА за результатами інспекційного візиту обласної влади та представників громадськості на об’єкт.

Джерело: Сергій Миткалик

"Фортифікації на Київщині активно облаштовують. (…) Трішки поділюсь своїми враженнями. Отже, роботи по облаштуванню активно ведуться. Кордон виглядає облаштованим значно краще, ніж ще 3 місяці назад. На мій погляд, кількість фортифікацій, облаштованих підрядними організаціями на замовлення ОВА протягом трьох останніх місяців, в рази перевищує те, що збудували військові за 2 роки. Це звісно може бути пов'язано із особливостями чорнобильської зони та тими місцями, де нам вдалось побувати. Майже на кожному об'єкті працюють звичайні будівельники, які до цього будували школи, лікарні та житлові будинки, а зараз переключились на фортифікації, тому тепер військові роблять свою роботу, а підрядники - свою. Це було помітно і під час оголошення повітряної тривоги. Виглядає так, що саме така система оптимізує та пришвидшує темпи будівництва фортифікацій"

Наразі представники громадськості проводять перевірку підрядників та кошторисів, вартості матеріалів. Водночас, за словами члена робочої групи, після візити до укріплень - "Єдиний висновок: Київщина може спати спокійно – кордон добре облаштований".

На Київщині фортифікації та укріплення справно будуються, їх темпи нарощуються — КОВА

Фото 1 из 6.
Фото 2 из 6.
Фото 3 из 6.
Фото 4 из 6.
Фото 5 из 6.
Фото 6 из 6.

Керівник ОВА вказав, що підрядники, що виконують роботу, пройшли повну перевірку правоохоронців, а за витратою коштів слідкують СБУ, ДБР та НАБУ, а до експертизи та перевірки документації долучені КНДІСЕ, які звітують та здійснюють нагляд за будівництвом. Щодо антикорупції - залучено відповідні організації (StateWatch, Рух Чесно, FiscalCenter, Антикорупційний штаб).

Раніше на Київщині розпочали кримінальну справу з розтратою ₴10 млн внаслідок неякісного облаштування фортифікацій. Пізніше у КОВА заявили, що контролюють їх будівництво та відповідну перевірку.

Деталі. Вся історія стала публічною після вторгнення росіян з Північного напрямку на Харківщину. Один з військових опублікував інформацію, що передній край оборони ЗОВСІМ не був підготовлений, через що росіяни за короткий час ЗНАЧНО просунулись в регіоні. Пізніше в мережі почали виясняти, що цей військовий - один з політичних навколохолдців колишніх "регіоналів", однак спільнота DeepState в багатьох точках фронту підтвердила вказану інформацію стосовно відсутності адекватних фортифікацій та укріплень для наших військових. По всім регіонам піднялось політичне муштрування перевірок будівництва фортифікацій та укріплень, зокрема на напрямках можливого вторгнення росіян.