Про це заявила представниця Міністерства культури та інформаційної політики на пресконференції.

Наголошую, наразі немає жодних юридичних перешкод для того, аби рятувати костел від руйнування, як і відсутні жодні перепони для богослужінь релігійної громади парафії Святого Миколая”, – зазначила начальник дозвільно-погоджувального управління Мінкультури Наталія Войцещук.

Вона також додала, що передача костелу у власність парафії – лише паралельний процес і не має впливу на реставрацію будівлі.

Читайте також: Кабмін розгляне петицію про передачу костелу Святого Миколая в Києві католицькій парафії

“У законопроєкті, який зараз буде розглядатися парламентом у другому читанні, будуть поправки щодо релігійних об’єктів і передачі їх в безоплатне користування[…] Тому подивимось, наскільки швидко по регламенту це буде пройдено, але маємо велику надію, що у травні цей закон буде прийнято», – сказала Наталія Войцещук.

Питання передачі костелу в постійне безоплатне користування парафії римо-католицької церкви лишається відкритим з моменту пожежі в будівлі у 2021 році. Після того випадку в ньому провели протиаварійні роботи й, за словами настоятеля храму Павла Вишковського, стан лише погіршився. Парафія самотужки намагалася підтримувати придатний вигляд.

"У січні 2022 року встигли завершити першопланові протиаварійні роботи, і тодішній міністр культури Олександр Ткаченко зібрав ЗМІ, щоб відзвітувати про витрачені 21,5 млн, зібраних від бізнесу та добродіїв. Коштів цих вистачило на те, щоб усі вікна в костелі закрити поліетиленом, повісити тимчасове освітлення і батереї на стінах, що вже є наругою над такою пам’яткою, натягнути захисну сітку від каміння, що падає згори, та накрити підлогу захисними ДСП плитами”, – розповідав він у коментарі УП.Культура.

Тоді ж Павло Вишковський наголосив, що після того, як храм повернуть у власність парафії, йому зможуть відновити первісний вигляд: парафіяни вже зробили сканування стін, знайшли архівні документи про вигляд храму і готові провести повну діагностику будівлі.

Раніше повідомлялось: Кабмін зобов'язали МКІП передати костел Святого Миколая релігійній громаді